Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

UV zrake i njihov utjecaj na zdravlje očiju

UV zrake i njihov utjecaj na zdravlje očiju
UV zrake mogu narušiti vaše zdravlje i uzrokovati brojna oboljenje. Provjeriti što je potrebno napraviti da bismo spriječili neželjene učinke UV zraka.
Ultraljubičasto zračenje je elektromagnetsko zračenje u rasponu od 10 nm do 400 nanometara, s valnim duljinama manjim od vidljive svjetlosti. Ono se dijeli na UVA (400 – 315 nm), UVB (315-280 nm) i UVC (manjim od  280 nm). Važno je naglasiti da jedino UVA i UVB zrake prodiru kroz našu atmosferu i mogu izazvati oštećenja na ljudskom tijelu.  

Pozitivni učinci UV zračenja

  • Proizvodnja vitamina D – održava zdravlje kostiju i zubi, prevenira razvoj šećerne bolesti tip II, multiple skleroze i raka.
  • Proizvodnja melatonina – pospješuje bolji san.
  • Baktericidno djelovanje – ubija bakterije.
  • Smanjenje razine stresa – smanjuje lučenje kortizola (hormona nadbubrežne žlijezde).
  • Smanjenje pretilosti.

Negativni učinci UV zračenja

  1. Opekline – pretjerano izlaganje UVB zrakama koje uzrokuju otečenu i toplu kožu, bol i povišenu tjelesnu temperature. Preporuča se izbjegavanje izlaganja suncu u razdoblju od 11h do 15h, te mazanje kremama sa zaštitnim UV faktorom.
  2. Rak kože – prekomjerno, dugotrajno izlaganje UV svjetlu može izazvati rak kože.
  3. Bolesti očiju – ugrožena su gotovo sva tkiva oka (sluznica, rožnica, leća i mrežnica).
  • Na spojnici može izazvati pterigij (prerastanje spojnice preko rožnice). Ovisno o smetnjama i veličini pterigija ovo se oštećenje može riješiti operativnim putem.
  • Na rožnici može uzrokovati fotokeratitis (opeklina rožnice). Očituje se suzenjem očiju i pretjeranom osjetljivošću na svjetlo, crvenim očima i osjećaja stranog tijela u oku. Liječi se ambulantno i uzroci nestaju u roku od 74 sata.
  • Na leći može uzrokovati zamućenje prirodne leće (mrene). Ovo se stanje može riješiti operativnim putem. Umjesto mrene mogu se ugraditi monofokalne leće (omogućuju vid na daljinu, ali za blizinu je potrebno nositi naočale) i multifokalne leće (omogućuju vid na sve udaljenosti).
  • Na mrežnici uzrokuju i pospješuju razvoj makularne degeneracije ili degeneracije žute pjege (oštećenje centra vida) i transformaciju madeža u melanome. 

 Zaštita očiju od UV svjetla

Veoma je važno zaštititi oči od štetnog djelovanja UV svjetla. Preporuča se korištenje sljedećih pomagala:  
 
  1. Kapa s obodom – mehanički štiti oči od direktnog prodora sunčevih zraka.
  2. Sunčane naočale  - kako bi se zaštitili od sunčevog zračenja potrebno je nositi kvalitetne sunčane naočale sa odgovarajućim UV filterom (95% UVB i 60% UVA). Također, bilo bi poželjno da su naočale polarizirane čime se smanjuje odbljesak sunčaevih zraka od drugih površina.
  3. Kontaktne leće – potrebno je nositi kontaktne leće s UV filterom. Iako su dobra zaštita za oko, ne pružaju zaštitu za sluznicu, te se uz njih preporuča nošenje sunčanih naočala.
  4. Ovlaživači – visoke tjelesne temperature dovode do isušivanja površine oka, koje uzrokuju iritaciju i suhoću oka. Zbog toga se preporuča uporaba umjetnih suza, da bi se stabilizirala i ovlažila njegova površina.

Jako je bitno napomenuti da bi zaštita od sunca trebala započeti već u ranom djetinjstvu. Djecu bi trebalo osvijestiti o štetnih učincima sunčevih zraka i ne izvoditi ih na sunce u srednjih dijelovima dana. Zaštitom i prevencijom od sunčevih zraka, uvelike se mogu smanjiti navedeni problemi i produljiti zdravlje očiju.


 dr. Dinko Katić
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: