Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Znate li kako možete prepoznati da dijete ima problema s vidom?

Znate li kako možete prepoznati da dijete ima problema s vidom?
Ukoliko na vrijeme uočimo bilo kakve simptome poremećaja vida, veća je vjerojatnost da će se oni ispraviti jer se vidne funkcije kod djeteta razvijaju do osme godine života.

Neki od znakova po kojima možemo primijetiti da dijete ima probleme s vidom su:

  • pogledom ne prati roditelje ili predmete s kojim mu želimo privući pažnju
  • pretjerano približavanje ekranu
  • škiljenje na jedno oko
  • neusklađenost pokreta očiju ili njihov nepravilan položaj (strabizam)
  • bijela zjenica
  • oči pretjerano suze
  • glavobolje.

Kada je pravo vrijeme za očni pregled?

Mi oftalmolozi često ističemo kako dijete nikad nije premalo za očni pregled. Pregled je i pristupom i opremom prilagođen dobi djeteta. Ukoliko primjetite neke od navedenih simptoma, dijete bi odmah trebali naručiti na pregled kod dječjeg oftalmologa. U svakom slučaju, roditelji su dužni s djetetom otići na očni pregled u sklopu sistematskog pregleda do četvrte godine života. Ukoliko na vrijeme uočimo bilo kakve simptome poremećaja vida, veća je vjerojatnost da će se oni ispraviti jer se vidne funkcije kod djeteta razvijaju do osme godine života.

Najčešće bolesti i poremećaji vida u dječjoj dobi

Sva djeca su od rođenja prirodno kratkovidna, tj. slabije vide na daljinu, ali ako se oko pravilno razvija, do početka škole dioptrija će doći do nule. Među najčešće poremećaje vida u dječjoj spada slabovidnost (ambliopija ili lijeno oko). To je razdoblje kada se mozak uči gledati, jer kažemo da očima gledamo ali mozgom vidimo. Kod slabovidnosti mozak više koristi oko koje bolje vidi, zapostavljajući slabije oko na kojem se vid ne razvija pravilno jer mozak zapostavlja sliku koja dolazi iz tog oka. Zato se liječenje slabovidnosti provodi pokrivanjem dominatnog oka flasterom, nekoliko sati dnevno prema preporuci liječnika, kako bi se potaknulo korištenje slabijeg oka. 

Strabizam ili poremećaj pokretljivosti i položaja oka također uzrokuje slabovidnost jer mozak zapostavlja oko koje nije u pravilnom položaju kako ne bi došlo do preklapanja slike. Kažemo da osoba gleda „u križ“, a operacijom kod djeteta oko možemo postaviti u pravilan položaj i nastaviti liječiti slabovidnost. Uz sve navedene poremećaje vida, kao i kod odraslih i kod djece se javljaju kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam (nepravilna zakrivljenost rožnice).

Kako pravovremeno nošenje naočala može poboljšati stanje?

Ako dijete ima nekorigiranu dioptriju, u mozak dolazi mutna slika te on ne dobiva prave poticaje za razvoj. Kada se dijete rodi, ono ne zna gledati i mozak mora naučiti gledati, a to može samo ako ima čistu i jasnu sliku. U najvećem broju slučajeva djeca sama prihvate naočale jer s njima bolje vide. Naočale moraju biti prilagođene djeci, biti ugodne, dobro ležati i bitno je da nisu lomljive. Poželjno je da dijete sudjeluje s roditeljima u izboru naočala, a ponekad pomogne i to da za primjer roditelj sam počne nositi naočale. Većina dječjih smetnji se može korigirati naočalama, s obzirom da je dječja prilagodljivost veća nego kod nas odraslih. Samo u rijetkim slučajevima (kada je razlika u dioptriji između oka jako velika) nepohodno je nošenje kontaktne leće. Iako ima svojih prednosti jer se nalazi na oku, a ne ispred oka, a time više prirodnije ispravlja refrakcijsku grešku, kontaktna leća ipak zahtijeva visok stupanj higijene prilikom nošenja i značajan stupanj vještine prilikom stavljanja i skidanja. Lasersko skidanje dioptrije moguće je poslije 18. godine, ukoliko je dioptrija stabilna najmanje godinu dana.

Što ako simptome ne prepoznamo na vrijeme?

Ukoliko se slabovidnost ne otkrije na vrijeme i ne liječi do osme godine života, kasnije niti jednom drugom metodom korekcije ne možemo dovesti do značajnijeg poboljšanja vida. Osoba s izraženom slabovidnošću nema stereo vid (osjećaj dubine prostora), što može stvarati značajne poteškoće u svakodnevnom životu. Kod djece sa strabizmom potrebno je operativno oba oka dovesti u isti položaj kako bi se doveli u situaciju da ih dijete može ispravno koristiti. Dijete se može roditi s mrenom koju je potrebno operirati čim prije kako bi dijete imalo šansu za pravilan razvoj vida.

doc. dr. sc. Ivana Mravičić, subspecijalist strabologije i dječje oftalmologije

doc.dr.sc. Ivana Mravičić

Autor: doc.dr.sc. Ivana Mravičić

Kirurg strabolog
Plastična kirurgija

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: