Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Dječja i strabizam

Jedina privatna ustanova u regiji koja pruža cjeloviti pregled, liječenje i operacije djece od 0 do 18 godina. Posebno educiran tim za rad s malom djecom uz najsuvremeniju dijagnostičku, terapijsku i operativnu opremu.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Suženje suznih kanala

U sasvim male djece, još u dojenačkoj dobi, roditelji često dolaze jer djetetu „suzi oko“. Odmah po rođenju to može biti posljedica infekcije u porođajnom traktu i zahtijeva liječenje lokalnim antibiotikom. Međutim mnogo je češće posljedica neotvaranja kanala koji se nalazi između oka i nosa, radi čega dolazi do nakupljanja viška suza u suznoj vrećici koja se nalazi na početku kanala te do vraćanja viška suza prema oku.

To je vrlo lako provjeriti pritiskom u području kanalića zbog kojeg će doći do naglog izlaska sekreta prema oku. Kod 90 % djece kanalić se spontano otvori tijekom prve godine života. Dok oko nije upaljeno, nije potrebno davanje nikakvih antibiotika, nego samo redovito ispiranje i masiranje u području kanalića po uputi stručnjaka kako bi se potpomoglo spontano otvaranje. Kod malog broja djece kanalić se ne otvori tijekom prve godine te je onda potrebno otvoriti kanalić tankom sondom u općoj anesteziji. Zahvat traje desetak minuta i izvodi se vrlo tankim sondama prilagođenim dobi djeteta. Poslije takvog zahvata još je neko vrijeme potrebno masiranje i higijena.

U rijetkim slučajevima u kojima se kanalić nakon sondiranja ne otvori, zahvat se može ponoviti s ugradnjom silikonske cjevčice koja se u oku ostavlja šest mjeseci kako se otvoreni kanalić ne bi spontano ponovno zatvorio.