Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Imate li problema s rožnicom?

Imate li problema s rožnicom?
Koja su najčešća oboljenja rožnice i kako se liječe saznajte u novom blogu dr. sc. Maje Pauk Gulić
U posljednjih godinu dana već ste bili kod tri oftalmologa i dva optometrista i nitko Vam nije odredio dobre naočale? Ili su Vam bile dobre 3 mjeseca a nakon toga opet s njima ne vidite? Svjetlo Vam se rasipa i sve Vam više smeta, posebno noću dok vozite?

Možda imate bolest rožnice koja se zove keratokonus i vrijeme je da napravite detaljne snimke reljefa rožnice tzv tomografske snimke uz pomoć aparata pentacama koji u svega nekoliko sekundi učini 100 snimaka rožnice i daje najpreciznije informacije o debljini, obliku i zakrivljenosti Vaše rožnice.
 

A što je to keratokonus?

Keratokonus je bolest rožnice koja se u našem podneblju javlja 4-5x češće u mladih muškaraca nego u žena i najčešće se simptomi prezentiraju u dobi od 12 - 25 godina. To je degenerativna, neupalna bolest kod koje zbog slabosti kolagenih veza dolazi do progresivnog stanjivanja rožnice, koja dobiva konusni oblik. Vid slabi, dioptrija je nestabilna i često se mijenja a svjetlo više smeta no inače.

Keratokonus se liječi na više načina ovisno o stupnju bolesti pa tako se u početnim stadijima mogu nositi samo dioptrijske naočale ili još bolje polutvrde i tvrde kontaktne leće. Za progresivne keratokonuse savjetuje se metoda “učvršćivanja rožnice“ ili pokušaja „zamrzavanja“ u stadiju u kojem se trenutno nalazi rožnica metodom cross linikiga koja je metoda stabilizacije rožnice uz pomoć vitamina B- riboflavina i ultraljubičaste svjetlosti. Na taj način se jačaju kolagenska vlakna u rožnici i usporava napredak bolesti. U najtežim slučajevima kod kojih je došlo do zamućenja rožnice i vid je manji od 30% indicirana je transplantacija rožnice.

Upalo Vam je nešto u oko, isprali ste ali i dalje Vas žulja, crveni se i smeta…
Ili ste se probudili ujutro s crvenim okom i osjetili jaku probadajuću bol?
Ili ste možda pokušavajući skinuti leće zagrebali se po oku i sad Vas boli a vid Vam je mutniji? Možda Vas je dijete „upiklo“ prstom u oko?


Najvjerojatnije je u sva četiri slučaja došlo do povrede površine rožnice i nastala je ranica- erozija. Ako niste znali, rožnica je izrazito bogato inervirano tkivo čija povreda zna biti jako neugodna i bolna. Kod površinskih ozljeda rožnice javlja se crvenilo oka, suzenje, osjećaj žuljanja i stranog tijela, zamagljen vid i preosjetljivost na svjetlo. Često dođe i do edema i crvenila vjeđa zbog iritacije. Nužan je pregled oftalmologa radi ordiniranja lokalne antibiotske terapije i cikloplegika kako bi se prevenirala eventualna infekcija i njezine moguće komplikacije te ublažila bol. Savjetuje se često vlaženje oka umjetnim suzama i gelovima za podmazivanje i regeneraciju epitela što pomaže cijeljenju oka a pacijentu se prva 2-3 dana zatvori oko povojem jer se na taj način ublažava bol i smanjuje neugoda. Dobro je to što iako je to izrazito neugodno stanje, relativno brzo prođe jer najpovršniji sloj rožnice- epitel ima jaku i brzu moć regeneracije tako da gotovo svaka erozija zacijeli kroz dva do tri dana.
 

5 zanimljivih činjenica o rožnici

  • Rožnica je prednji prozirni, zaštitni sloj oka kupolastog oblika
  • Rožnica je jedino tkivo koje nema krvne žile
  • Ima izrazitu sposobnost regeneracije i površinske ozljede zacijele već tijekom 48 sati
  • Laserska korekcija dioptrije se izvodi na rožniciTransplantacija rožnice kod keratokonusa je jedna od najuspješnijih transplantacija tkiva i organa u medicini uopće

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: