Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Kako previše vremena provedeno ispred ekrana utječe na vid vašeg djeteta?

Kako previše vremena provedeno ispred ekrana utječe na vid vašeg djeteta?
Iako još uvijek nismo uspjeli dokazati direktnu vezu između dugotrajnog rada na računalu i povećanog rasta dioptrije, pojavnost kratkovidnosti kod djece (ali i odraslih) često se povezuje sve većim radom na računalu. 
U današnje vrijeme upotreba računala postala je normalna, skoro u svakom domu možemo pronaći bar jedno računalo, a raste i postotak djece koja imaju vlastito računalo. Broj provedenih sati pred računalom u posljednjih 10 godina porastao je u prosjeku za više od 1h, a djeca u pubertetu i adolescenti provedu više od 90 min dnevno gledajući poruke na mobitelu.

Broj kratkovidnih osoba zadnjih 30 godina dosta je porastao, jedna američka studija dokazala je porast od 66% kod osoba starijih od 12 godina. Kada se prisjetimo našeg djetinjstva i usporedimo ga s današnjom djecom, shvatimo da smo kao djeca više vremena provodili vani, roditelji bi nas jedva dozvali doma, dok je sada situacija da djeca mnogo vremena provode pred računalom, tabletom ili mobitelom te roditelji današnju djecu doslovno tjeraju da se igraju vani.

Iako još uvijek nismo uspjeli dokazati direktnu vezu između dugotrajnog rada na računalu i povećanog rasta dioptrije, pojavnost kratkovidnosti kod djece (ali i odraslih) često se povezuje sve većim radom na računalu. Oko se pri gledanju na blizinu mora akomodirati (izoštriti fokus) što iziskuje određeni napor. Zbog stalnog napora, a da slika pada na retinu, oko se prilagođava tako da se produžuje te time postaje kratkovidno.
 

Kako izbjeći da i vaše dijete ima problema s vidom zbog gledanja u monitor?

  • Provjerite vid vašeg djeteta. Djeca su prilagodljiva, te mogu pretpostavljati da je ono što vide i kako vide normalno iako mogu imati problema s vidom. Dijete nakon treće godine života, a posebno prije početka škole, treba napraviti detaljan pregled vida.
  • Ograničite vrijeme provedeno na računalu. Djeca nisu svjesna koliko vremena provedu pred ekranom pa ponekad mogu satima buljiti u ekran sa svega nekoliko pauza ili bez njih. Objasnite im da su češće pauze zdravije za njihove oči te da pokušaju s pravilom 20-20, da svakih 20 minuta uzmu pauzu od 20 sekundi. To će smanjiti napor akomodacije.
  • Poboljšajte uvjete u kojima radite na računalu. Djeca su manja od odraslih za koje su računala u pravilu namijenjena te njihov kut gledanja u ekran može biti drugačiji. Korisnici računala bi trebali gledati na ekran prema dolje, a udaljenost od računala bi trebala biti između 40-70 cm. Rad bliži od 40 cm uzrokuje napor akomodacije. Smanjite količinu svjetla u sobi kada radite na računalu, prozori i drugi izvori svjetla ne bi trebali biti direktno vidljivi kada gledate na monitor.
  • Obratite pozornost na često treptanje ili trljanje očiju. Kada se na nešto fokusiramo, naš mozak blokira treptanje da ne bi izgubio sliku, a rjeđim treptanjem oko se više suši. Suhoća oka postala je bolest modernog doba baš iz razloga pretjerane upotrebe računala, a nažalost i djeca sve više imaju taj problem. Kapanje umjetnih suza rješava taj problem, ali boravak na svježem zraku bez gledanja u ekran daleko je zdraviji za oči i za dijete.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: