Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Pomaže li marihuana u liječenju glaukoma?

Pomaže li marihuana u liječenju glaukoma?
Činjenica je da upotreba kanabinoida doista snižava očni tlak. Međutim ovo sniženje traje 3-4 sata nakon aplikacije marihuane. Obzirom da glaukom zahtijeva 24-satnu regulaciju, marihuana bi se morala konzumirati barem 6 puta na dan.
Vjerojatno su to pitanje mnogo puta postavili pacijenti koji imaju problema s glaukomom odnosno očnim tlakom.To se posebno aktualizirao u zadnje vrijeme kada je medicinska marihuana, odnosno njeni produkti koje zovemo kanabinoidi, označena kao moguća terapija glaukoma.
 

Što je glaukom?

Glaukom je bolest očnoga živca koja nastaje kao posljedica nereguliranog očnog tlaka. Ukoliko se ne liječi može dovesti do trajnog gubitka vida. Svake godine u svijetu se zabilježi 5,5 milijuna novih slučajeva oboljenja. Glaukom se smatra prvim uzrokom sljepoće kada se radi o bolestima očnog živca. Dva su osnovna oblika glaukoma.
 
Glaukom zatvorenog kuta gdje je kut oka kroz koji izlazi očna vodica uzak ili zatvoren. To za posljedicu ima zadržavanje očne vodice u oku dulje no što bi trebalo. Tako se stvara dodatni pritisak na očni živac koji postupno slabi i na kraju se može sasvim ugasiti.
 
Glaukom otvorenog kuta ima uglavnom uredne anatomske strukture i stvarni uzrok ove vrste glaukoma je nejasan. Ova bolest se primarno liječi antiglaukomskim kapljicama te laserom kao dodanom terapijom. Krajnja terapija, ukoliko je potrebno, je operativna.
 
Od kada je registrirana medicinska marihuana javljaju se mnogobrojni upiti o njenoj djelotornosti i eventualnoj upotrebi u liječenju glaukoma. To se prvenstveno odnosi na pacijente koji imaju lokalne i sistemske pojave kod upotrebe antiglaukomskih kapljica.
 
Unatoč svemu Američka oftalmološka akademija za sada nije službeno priznala niti preporučuje marihuanu kao lijek za glaukom.
 
Činjenica je da upotreba kanabinoida (THC) doista snižava očni tlak. Međutim ovo sniženje traje 3-4 sata nakon aplikacije marihuane. Obzirom da glaukom zahtijeva 24-satnu regulaciju, marihuana bi se morala konzumirati barem 6 puta na dan. To može dovesti do ekscitiranosti pacijenta, ponekad gubitka veze s realnosti, nemogućnosti obavljanja svakodnevnog posla te znatno smanjenu sposobnost rada na strojevima i upravljanja motornim vozilima.
 
Upotreba marihuane može negativno utjecati na pacijente koji imaju problema sa srcem. Naime marihuana snižava očni tlak, ali znatno snižava i krvni tlak što može dovesti do ubrzanog rada srca i tzv. palpitacije. Pretjerano snižavanje krvnog tlaka može također dovesti do slabije opskrbe očnoga živca krvlju koji je njegova osnovna hrana. Time se može izazvati dodatno slabljenje očnog živca. U svakom slučaju struka za sada ne preporuča propisivenje marihuane "na recept".

dr. Morena Gavrić, subspecijalist za glaukom
dr. Morena Gavrić

Autor: dr. Morena Gavrić

Subspecijalist za glaukom

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: