Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Znate li što je suho oko i koji su simptomi?

Znate li što je suho oko i koji su simptomi?
Problemi sa suhim okom započinju bez većih simptoma, ali se postupno pogoršavaju. Najčešće se pacijenti žale na iritaciju očiju, osjećaj stranog tijela u oku, ponekad svrbež, a u uznapredovalom stadiju bolesti na bol te snažnu svjetloplahost (fotofobiju).
Sindrom suhog oka nastaje ili zbog nedovoljnog lučenja suza ili zbog poremećaja u kvaliteti suznog filma. Suze su neophodne za podmazivanje, prehranu, zdravlje i optičke funkcije prednje površine oka te jasan vid. Osim toga, smanjuju mogućnost infekcije, ispiru strana tijela iz oka i zadržavaju površinu očiju glatkom i čistom. Svakim treptajem kapka suze prekriju prednju površinu oka, to jest spojnicu i rožnicu. Višak suza u oku otječe u male drenažne kanale u unutarnjem kutu oka i dalje u nosnu šupljinu.

S obzirom da treptanje podmazuje oči, simptomi suhog oka se pogoršavaju prilikom aktivnosti u kojima se ne trepće mnogo, kao npr. čitanje, korištenje kompjutera, gledanje televizije ili vožnja.

Simptomi se također pogoršavaju u vjetrovitim, suhim uvjetima i blizu dima cigarete, a poboljšavaju se kad pada kiša i kada je maglovito zbog visoke vlažnosti zraka.

Sindrom suhog oka je u današnje vrijeme sve češći problem, izražen kod ljudi koji dugo nose meke kontaktne leće (oko 70% osoba koje nose meke kontaktne leće se žale na suhe oči) , koji rade u klimatiziranim prostorijama, kao i osobe koje većinu vremena provode na računalu.

Suze su produkt nekoliko žlijezdi unutar i oko vjeđa. Suze se sastoje od tri sloja: ulja/lipida, vode i mukoze. Svaka komponenta služi funkciji zaštite i njezi prednje površine oka. Glatki uljni/lipidni sloj spriječava isušivanje vodenog sloja taj vanjski sloj lipida sprječava isparavanje suza i smanjuje napetost površine (stabilizira suzni film), a luče ga Meibomove žlijezde. Srednji vodeni sloj sadrži lizozim i imunoglobulin A (IgA), a luči ga suzna žlijezda. Funkcija mukoznog sloja je da jednoliko rasprši suze preko površine oka i taj unutrašnji sloj mucina koji luče stanice spojnice oka (konjunktiva) i suzna žlijezda, ima ulogu vlaženja i dodatne stabilizacije suznog filma. Ako suze isparavaju prebrzo ili nisu raspršene jednoliko preko rožnica zbog manjka bilo kojeg od ova tri sloja, razvijaju se simptomi suhog oka. Najčešća forma suhih očiju je nedovoljna količina vodenog sloja suza.

Problemi sa suhim okom započinju bez većih simptoma, ali se postupno pogoršavaju. Najčešće se pacijenti žale na iritaciju očiju, osjećaj stranog tijela u oku, ponekad svrbež, a u uznapredovalom stadiju bolesti na bol te snažnu svjetloplahost (fotofobiju).

Kada je oštećen samo jedan sloj suznog filma, pacijenti se ponekad žale na povećani intenzitet suzenja, što je paradoks. To se može objasniti činjenicom da dolazi do povećane proizvodnje suznog sloja pri nedovoljnoj proizvodnji ostala dva sloja suznog filma.

Jedan neobičan simptom suhih očiju su suze na rubovima oka. Ovo se događa kao odgovor na oštećenja površine oka. Nažalost ove suze nemaju masnu komponentu koja je potrebna da oko zadrži svoju vlažnost. Iz tog razloga možete imati suzne oči, ali i dalje imati osjećaj suhoće.

doc. dr. sc. Maja Bohač, voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju
doc. dr. sc. Maja Bohač

Autor: doc. dr. sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: