Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Novosti
Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

Najnovija dostignuća u oftalmologiji ovog vikenda predstavljena u Zagrebu

Najnovija dostignuća u oftalmologiji ovog vikenda  predstavljena u Zagrebu
Na kongresu se okupilo više od 300 domaćih i vanjskih oftalmologa, a tim Klinike Svjetlost izveo je uživo 6 kompleksnih operacija na očima.
U subotu, 10. Ožujka 2018. održao se već tradicionalni 13. godišnji kongres Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (CSCRS), u zagrebačkom hotelu Sheraton. Na kongresu je sudjelovalo više od 300 domaćih i stranih oftalmologa koji su imali priliku upoznati se s najnovijim dostignućima u oftalmološkoj praksi.

Ove godine organiziran je jednodnevni kongres tijekom kojeg su predstavljena najnovija dostignuća na području refraktivne kirurgije, glaukoma, katarakte, bolesti mrežnice i ostalih područja oka. Predavanja su se paralelno odvijala u dvije kongresne dvorane Hotela Sheraton, a uz hrvatske oftalmologe  izlagali su i predavači iz najboljih svjetskih oftalmoloških centara.

Središnji dio kongresa bio je „Live Surgery” u kojem je tim šest vrhunskih kirurga Klinike Svjetlost izveo šest kompleksnih operacija. Operacije u živo prenosile su se iz Klinike Svjetlost u Hotel Sheraton, a preko video prijenosa pratili su ih tisuće kolega diljem svijeta. Tim kirurga Klinike Svjetlost kojeg su činili prof. dr. sc. Iva Dekaris, Medicinska direktorica Klinike Svjetlost, doc. dr. sc. Ratimir Lazić, voditelj Odsjeka za retinu, dr. sc. Maja Bohač, voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju, dr. Vesna Cerović, zamjenica voditelja Odsjeka za retinu, prim. Igor Žuljan, voditelj Odsjeka za kataraktu u Klinici Svjetlost u Splitu te dr. Mateja Končarević, refraktivni kirurg, u manje od sat vremena uspješno su riješili kompleksne operativne slučajeve i pokazali kako se oftalmologija u Klinici Svjetlost može svrstati u sam vrh svjetske oftalmologije.


Nakon uspješno odrađenog Live Surgeryja, u hotelu Sheraton, organizirana je ESCRS akademija  u suradnji s Europskim društvom liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (ESCRS). Riječ je o simpoziju pod nazivom „Hot topics in Cataract and Refractive Surgery” na kojem su kao predavači sudjelovali predsjednica ESCRS-a Beatrice Cochener, prethodni predsjednik i član Vijeća ESCRSa David Spalton, Simonetta Morselli, članica Vijeća Talijanskog društva za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (ISCRS) i još nekoliko eminentnih predavača iz ESCRSa.Posebnu pažnju na kongresu dobilo je izlaganje prof. dr. sc. Nikice Gabrića, ravnatelja i osnivača Klinike Svjetlost na temu “Zašto sam operirao svoje oči”. “Duboko sam vjerovao u refraktivnu kirurgiju i nisam želio da zahvate koje sam radio drugima ne primjenim na sebi. Time sam povećao vjerodostojnost, jer kako bi to izgledalo da ja nosim naočale, a druge uvjeravam da se operiraju kako ih više ne bi trebali nositi. Nakon toga moj posao se deset puta povećao i do danas smo obavili više od 60.000 laserskih korekcija dioptrije” - rekao je professor Gabrić.Dio kongresa bio je posvećen mladim oftalmolozima, koji su posebnoj sekciji “Mladi u oftalmologiji” dobili priliku da izlažu o dosadašnjem kliničkom iskustvu i znanstvenim istraživanjima na kojima rade, kako bi jednog dana i sami bili učesnici u generiranju novih spoznaja koji će oftalmologiju dići na viši nivo, a pacijentima omogućiti vrhunsku uslugu.
Paralelno s predavanjima na kongresu, održan je i tzv. „WET LAB“, operacije na umjetnim očima gdje su, uz mentorstvo vrhunskih operatera Klinike Svjetlost, mladi oftalmolozi mogli vježbati i učiti operacije katarakte.Nakon završenog službenog dijela kongresa uslijedila je gala večera gdje se nastavilo druženje i razmjena iskustva uz dobru hranu i glazbu.

Klinika Svjetlost kao organizator, posebno je ponosna da je kongres Hrvatskog društva za kataraktu i refraktivnu kirurgiju ove i prethodnih godina pokazao kako oftalmologija u Hrvatskoj ne zaostaje za drugima. Kruna djelovanja dogodila se na kongresu 2015. kada je timu kirurga Klinike Svjetlost uručena nagrada za najbolji „Live Surgery” koji se održavao u sklopu međunarodnog Videokirurškog kongresa u Milanu. Tada je Klinika Svjetlost preuzela nagradu u teškoj konkurenciji kolega iz Milana, Kaira, Istanbula i Bukurešta.