Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Novosti
Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

Svjetlost i na ovogodišnjem "Live surgery" simpoziju prikazala vrhunske vještine

Svjetlost i na ovogodišnjem
Četiri vrhunska operatera Klinike Svjetlost i 5 kirurških zahvata prenošenih uživo, paralelni rad u 2 operacijske dvorane, a sve u samo 60-ak minuta, gotovo pola sata manje od zadanog vremena – presjek je to zahtjevnog i uzbudljivog natjecanja za oftalmološkog Oscara.
ZAGREB, 29. listopada 2016. – Četvrtu godinu zaredom tim kirurga oftalmologa Klinike Svjetlost brojnom auditoriju od nekoliko tisuća oftalmologa iz Zagreba i Milana priuštio je nesvakidašnji kirurški doživljaj - operacije oka u izravnom prijenosu. Četiri vrhunska operatera i 5 kirurških zahvata u krupnom planu, paralelni rad u 2 operacijske dvorane, a sve u samo 60-ak minuta, gotovo pola sata manje od zadanog vremena – presjek je to zahtjevnog i uzbudljivog natjecanja za nagradu Best Live Surgery Award koje je ove subote održano u okviru najvećeg svjetskog videokirurškog kongresa "Videocatarattarefrattiva Milano". Video operacija možete pogledati OVDJE.

Tim operatera Klinike Svjetlost u sastavu prof. Nikica Gabrić, prof. Iva Dekaris, doc. Ratimir Lazić i dr. Vesna Cerović još su jednom pokazali iznimne kirurške vještine i primjenu najsuvremenijih tehnika i metoda u oftalmologiji. Oftalmolozi Klinike Svjetlost izveli su pet operacijskih zahvata kroz koje su predstavili metode ugradnje leća za pacijente koji nisu pogodni za lasersko skidanje dioptrije (ugradnja fakične ICL torične leće- prof. Nikica Gabrić), ugradnju ''Symfony'' leća kao rješenja za starosnu dioptriju i mrenu (dr. Vesna Cerović), ugradnje PanOptix leća koje smanjuju ovisnost o naočalama za čitanje nakon operacije mrene (prof. Nikica Gabrić), najmoderniju metodu slojevite transplantacije rožnice (UT-DSAEK, prof. Iva Dekaris) te metodu kirurške sanacije puknuća žute pjege (tzv. zahvat vitrektomije, doc. Ratimir Lazić).

Na isti je dan u Zagrebu održan i XII. kongres Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju, pa je tako nekoliko stotina oftalmologa u zagrebačkom hotelu Sheraton i preko nekoliko tisuća sudionika simpozija u Milanu, gdje je operacije pet oftalmoloških timova ocjenjivao stručni žiri, imalo priliku uživo pratiti prijenose zahtjevnih operacijskih zahvata. Operacije su praćene na višestruko uvećanom prikazu oka te je promatran i ocjenjivan svaki potez ruku operatera koji su sat i pol vremena, bez editiranja i skraćivanja, izvodili složene mikrokirurške zahvate na oku i odgovarali na stručna pitanja međunarodnog odbora u Milanu.

"Ovo je važan oftalmološki događaj na svjetskoj razini, jedinstven u svijetu. Klinici Svjetlost je ovo četvrti put da smo u konkurenciji za "Best Live Surgery Award", po tome smo rekorderi, a iako smo prošle godine bili najbolji i osvojili oftalmološkog Oscara vjerujem da smo ove godine bili još bolji. Pet operacijskih zahvata koji su trebali biti izvedeni u 90 minuta moj tim je izveo u 60-ak minuta. Ja sam svoju operaciju završio za četiri minute, a i svi drugi iz tima su završili daleko prije očekivanog vremena. Ali kvaliteta je najvažnija, tako da smo tome posvetili puno više pozornosti nego samom vremenu. Čekamo odluku žirija iz Milana, konkurencija je kao i svake godine bila jaka i već je to samo po sebi jedna nagrada, biti u tako respektabilnom društvu", rekao je prof. Gabrić.

Tko će ove godine osvojiti „oftalmološkog Oscara“, odnosno „Best Live Surgery Award“, bit će poznato u ponedjeljak, kada će žiri obznaniti svoju odluku. Trenutno nagradu u svom posjedu ima Klinika Svjetlost, čiji je tim prošle godine proglašen najboljim. Uz  tim zagrebačke očne Klinike Svjetlost u "Best Live Surgery-u" sudjelovali su timovi iz milanske klinike CAMO (klinika organizatora simpozija i pionira refraktivne kirurgije prof. Lucia Buratta), očne klinike Marienplatz iz Munchena, Centra laserske kirurgije iz talijanskog Cunea i očne bolnice iz Atene.

Pored pet operacija koje su izvedene za ''Best Live Surgey Award'' dodatnih pet operacija u Klinici Svjetlost izvelo je pet vrhunskih operatera iz domaćih državnih i privatnih klinika. Ti su zahvati  prikazani uživo na XII. kongresu Hrvatskog društva za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju na kojem je sudjelovalo više od 300 stručnjaka oftalmologa iz regije i šire. Od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati okupljeni su imali priliku poslušati najzanimljivije novosti u području oftalmološke struke, uvježbati kirurške vještine u tzv. WET-LAB-u te pratiti prijenose operacija uživo.

Tijekom zagrebačkog kongresa dodijeljene su i dvije nagrade Zaklade profs. Ljiljana Zergollern Čupak i Krešimir Čupak za najbolji rad mladih oftalmologa. Nagrade su primili dr. Vernesa Sofić Drino iz Svjetlosti Sarajevo i dr. Marijana Bilen Babić iz KBC Rijeka.

Reportaže s "Live Surgery-a" pogledajte ovdje:
RTL Vijesti
RTL Danas
HRT Dnevnik 3

Svjetlost i na ovogodišnjem "Live surgery" simpoziju prikazala vrhunske vještine