Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Suženje suznih kanala

U sasvim male djece, još u dojenačkoj dobi, roditelji često dolaze jer djetetu „suzi oko“. Odmah po rođenju to može biti posljedica infekcije u porođajnom traktu i zahtijeva liječenje lokalnim antibiotikom. Međutim, mnogo je češće posljedica neotvaranja kanala koji se nalazi između oka i nosa, radi čega dolazi do nakupljanja viška suza u suznoj vrećici koja se nalazi na početku kanala te do vraćanja viška suza prema oku.

To je vrlo lako provjeriti pritiskom u području kanalića zbog kojeg će doći do naglog izlaska sekreta prema oku. Kod 90% djece kanalić se spontano otvori tijekom prve godine života. Dok oko nije upaljeno, nije potrebno davanje nikakvih antibiotika, nego samo redovito ispiranje i masiranje u području kanalića po uputi stručnjaka kako bi se potpomoglo spontano otvaranje. Kod malog broja djece kanalić se ne otvori tijekom prve godine te je onda potrebno otvoriti kanalić tankom sondom u općoj anesteziji. Zahvat traje desetak minuta i izvodi se vrlo tankim sondama prilagođenim dobi djeteta. Poslije takvog zahvata još je neko vrijeme potrebno masiranje i higijena.

U rijetkim slučajevima u kojima se kanalić nakon sondiranja ne otvori, zahvat se može ponoviti s ugradnjom silikonske cjevčice koja se u oku ostavlja šest mjeseci kako se otvoreni kanalić ne bi spontano ponovno zatvorio.