Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Metoda Smart LASIK®

Metoda LASIK

LASIK

LASIK (laser in situ keratomileusis) je danas najčešće izvođena vrsta zahvata za skidanje dioptrije. LASIK je najčešći izbor kirurga zbog visoke preciznosti, odličnih i dugotrajno stabilnih postoperativnih rezultata, potpune odsutnosti boli (i za vrijeme operacije i u postoperativnom periodu) te izuzetno rijetkih komplikacija.

LASIK procedura se sastoji od dva koraka operacije. U prvom koraku formira se flap (poklopac na rožnici), a u drugom koraku se remodelira površina rožnice excimer laserom. Flap na rožnici se može formirati na dva načina:
  • Mehaničkim mikrokeratomom (nožićem, LASIK s mikrokeratomom)
  • Femtosecond laserom
ABBOT IFS FEMTOSECOND LASER

Femtosecond LASIK

Femto – LASIK (istoznačnice: ALL – Laser LASIK, Bladeless LASIK, iLASIK, Z-LASIK). 
Indikacije za operaciju su dioptrija od -10.0 do +6.0 te do ±6.0 cilindara astigmatizma. Vrsta LASIK metode koja je u potpunosti automatizirana i upravljana laserima, bez korištenja oštrice noža. Femtosecond laseri su u upotrebi od 2001. godine i primarno su predstavili novi iskorak u sigurnosti LASIK operacija. Od ukupno 5 vrsta femtosecond lasera u svijetu, Klinika za oftalmologiju Svjetlost ima iskustvo u operiranju na čak četiri femtolasera (IntraLase FS 150kHz, Ziemer LDV, Technolas 520F i Visumax). Danas se operacije rade isključivo na najnovijem modelu IntraLase femtosecond lasera od 150kHz, koji je ujedno i najčešće upotrebljavani femtosecond laser na svijetu.

Zbog preciznosti reza flapovi rožnice (poklopci na rožnici) pravilnijeg su oblika te predvidljivije debljine u odnosu na flapove napravljene mikrokeratomom. Stoga je prednost takve metode od posebne važnosti kod visokih dioptrija, astigmatizma te tanjih rožnica. Također je smanjena mogućnost pojave suhog oka i omogućeno je bolje cijeljenje.

LASIK s mikrokeratomom (standardni LASIK)

To je prva razvijena LASIK metoda gdje osim dobre tehnologije treba i iskusna ruka kirurga za formiranje flapa (poklopca na rožnici) uz pomoć mikrokeratoma. Mikrokeratom je automatizirani električni nožić koji služi za formiranje flapa na rožnici. U zadnjih 25 godina kvaliteta izrade, brzina, preciznost i efikasnost mehaničkih mikrokeratoma neprestano se poboljšava, što je dovelo do značajnog povećanja sigurnosti i preciznosti operacije. Posljednje generacije mikrokeratoma koje koristimo u našoj klinici omogućuju vrlo precizno formiranje flapa na rožnici, pravilnih rubova te predviđene debljine i oblika. Postupak traje kratko te ne stvara nelagodu pacijentu.