Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj. Klinika Svjetlost bavi se laserskim skidanjem dioptrije već 22 godine.

Metoda LASIK

Metoda LASIK

LASIK

LASIK (laser in situ keratomileusis) je danas najčešće izvođena vrsta zahvata za skidanje dioptrije. LASIK je najčešći izbor kirurga zbog visoke preciznosti, odličnih i dugotrajno stabilnih postoperativnih rezultata, potpune odsutnosti boli (i za vrijeme operacije i u postoperativnom periodu) te izuzetno rijetkih komplikacija.

LASIK procedura se sastoji od dva koraka operacije. U prvom koraku formira se flap (poklopac na rožnici), a u drugom koraku se remodelira površina rožnice excimer laserom. Flap na rožnici se može formirati na dva načina:
  • Mehaničkim mikrokeratomom (nožićem, LASIK s mikrokeratomom)
  • Femtosecond laserom
ABBOT IFS FEMTOSECOND LASER

Femtosecond LASIK

Femto – LASIK (istoznačnice: ALL – Laser LASIK, Bladeless LASIK, iLASIK, Z-LASIK). 
Indikacije za operaciju su dioptrija od -10.0 do +6.0 te do ±6.0 cilindara astigmatizma. Vrsta LASIK metode koja je u potpunosti automatizirana i upravljana laserima, bez korištenja oštrice noža. Femtosecond laseri su u upotrebi od 2001. godine i primarno su predstavili novi iskorak u sigurnosti LASIK operacija. Od ukupno 5 vrsta femtosecond lasera u svijetu, Klinika za oftalmologiju Svjetlost ima iskustvo u operiranju na čak četiri femtolasera (IntraLase FS 150kHz, Ziemer LDV, Technolas 520F i Visumax). Danas se operacije rade isključivo na najnovijem modelu IntraLase femtosecond lasera od 150kHz, koji je ujedno i najčešće upotrebljavani femtosecond laser na svijetu.

Zbog preciznosti reza flapovi rožnice (poklopci na rožnici) pravilnijeg su oblika te predvidljivije debljine u odnosu na flapove napravljene mikrokeratomom. Stoga je prednost takve metode od posebne važnosti kod visokih dioptrija, astigmatizma te tanjih rožnica. Također je smanjena mogućnost pojave suhog oka i omogućeno je bolje cijeljenje.

LASIK s mikrokeratomom (standardni LASIK)

To je prva razvijena LASIK metoda gdje osim dobre tehnologije treba i iskusna ruka kirurga za formiranje flapa (poklopca na rožnici) uz pomoć mikrokeratoma. Mikrokeratom je automatizirani električni nožić koji služi za formiranje flapa na rožnici. U zadnjih 25 godina kvaliteta izrade, brzina, preciznost i efikasnost mehaničkih mikrokeratoma neprestano se poboljšava, što je dovelo do značajnog povećanja sigurnosti i preciznosti operacije. Posljednje generacije mikrokeratoma koje koristimo u našoj klinici omogućuju vrlo precizno formiranje flapa na rožnici, pravilnih rubova te predviđene debljine i oblika. Postupak traje kratko te ne stvara nelagodu pacijentu.