Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Kirurgija suznog kanalića

Kako bi oko bilo u ispravnoj funkciji, neophodan je dobro raspoređen i kvalitetan suzni film. U suznom aparatu bitna je dobra funkcija svih njegovih dijelova: suzne žlijezde, vjeđe i suznog kanalića. Oko i nos povezani su nježnim kanalićem koji služi za otjecanje viška suza u nos. U nekim slučajevima zbog učestalih upala, zbog povreda ili pak prirođene suženosti dolazi do začepljenja tog kanala. To se stanje manifestira pojačanim suzenjem (epifora) i popratnim infekcijama zbog zastoja suza u suznoj vrećici koja se nalazi na početku kanalića.

U slučajevima kada se upala ne može riješiti antibiotskom terapijom niti uspostaviti ponovna prohodnost kanalića radi se operacija koja se zove dakriocistorinostomija (DCR). To je operativni zahvat kojim se ponovno uspostavlja kontinuitet kanalića te time omogućuje otjecanje viška suza iz oka kroz suznu vrećicu i suzne putove prema nosnoj šupljini. Za vrijeme zahvata ugradi se silikonska cjevčica koja ostaje u oku šest mjeseci. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji, a prva kontrola je za sedam dana nakon koje se osoba može vratiti na posao.

Kod djece u nekim slučajevima prisutno je prirođeno suženje suznih kanala. Ukoliko se suzni kanal ne otvori spontano uz masažu i higijenu, tijekom druge godine života provodi se sondiranje u općoj anesteziji. Ako se kanalić ni tada ne otvori, sondiranje se ponavlja uz ugradnju silikonske cjevčice.