Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Korekcija ptoze (spuštena vjeđa)

Ptoza je medicinski izraz za spušteni kapak (vjeđu).
Pacijent koji ima ptozu nije u mogućnosti u potpunosti otvoriti oko, nego gornji kapak prekriva zjenicu.
Osim što je estetski problem, također može uzrokovati funkcionalne smetnje vida i zaostatak u razvoju vida kod djece, a odrasle ljude onemogućiti u svakodnevnom životu. Može biti prisutna već pri rođenju djeteta pa se zove prirođena i nastaje zbog greške u razvoju dok je dijete u majčinoj utrobi. Ako se dijete rodi s ptozom koja onemogućuje normalno gledanje, potrebna je što ranija operacija jer se dječje oko koje ne gleda neće razvijati te će ostati slabovidno za cijeli život.

Stečena pak ptoza kod odraslih nastaje kao posljedica ozljede ili degenerativnih staračkih promjena na mišićima i tetivama vjeđa uzrokovanim starenjem.
Ptoza se liječi kirurški, a postoji više vrsta operacije. Izbor zahvata ovisi o vrsti i stupnju ptoze.
Ako mišić koji podiže vjeđu (levator palpebrae) ima očuvan dio funkcije, operacija se izvodi njegovim skraćivanjem. U slučaju da taj mišić nema dovoljno očuvane funkcije, vjeđa se posebnim postupkom veže na čeone mišiće koji preuzimaju funkciju kapka (tzv. brow suspension).
Operacija korekcije ptoze se izvodi u lokalnoj anesteziji i pacijent ide isti dan kući uz vrlo brzi oporavak. Iako je postupak operacije kod djece isti, potrebno ju je napraviti u općoj anesteziji.