Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Kako se ponašati kada otkrijete glaukom u početnom stupnju trudnoće?

Kako se ponašati kada otkrijete glaukom u početnom stupnju trudnoće?
Početna terapija su uglavnom kapljice za snižavanje očnoga tlaka i kod većine pacijenata predstavljaju trajnu i učinkovitu terapiju. Može se napraviti i laserski tretman koji je sasvim neagresivan, ne šteti oku i dodatno snižava očni tlak. 
​"Vi gospođo imate povišen očni tlak i glaukom." Zamislite da ste te riječi čuli na pregledu kod oftalmologa. Nakon što se oporavite od prvotnog iznenađenja jer imate samo 28 godina i koliko znate nitko u Vašoj obitelji nema taj problem, krećete razmišljati racionalno. Činjenica je da ste trudni, u prvom mjesecu trudnoće. U Vašoj glavi tada kreće bezbroj pitanja. "Što će sada biti samnom kao i s mojim djetetom?"

Konzultacija s oftalmologom uvjerit će Vas i brzo umiriti. Nista loše neće biti niti s Vama niti s bebom. Oftalmolog-stručnjak za glaukom uputit će Vas u nekoliko činjenica o ovoj bolesti:
  1. Glaukom je bolest očnoga živca koja nije nužno praćena povišenim očnim tlakom. Puno je češća u starijoj životnoj dobi, ali nije izuzeta niti mlađa populacija.
  2. Ukoliko se ne liječi može dovesti do sužavanja vidnoga polja i gubitka vida kao krajnjeg ishoda.
  3. Strah je opravdan, ali treba znati da se glaukom adekvatnom terapijom može staviti pod kontrolu. U slučaju ove, kao i drugih bolesti, strah je veliki saveznik koji gura pacijenta na redovito uzimanje terapije i k liječniku na redovito praćenje.
  4. Početna terapija su uglavnom kapljice za snižavanje očnoga tlaka i kod većine pacijenata predstavljaju trajnu i učinkovitu terapiju. Može se napraviti i laserski tretman koji je sasvim neagresivan, ne šteti oku i dodatno snižava očni tlak. Operativni zahvat je krajnji način u liječenju glaukoma.


Kako se ponašati u trudnoći ukoliko patite od glaukoma?

Velika većina ljudi je barem nekada bila u situaciji da uzima neke lijekove. Ukoliko se čitaju upute uvijek se uoči i jedan stavak koji se odnosi na trudnice i dojenje. I svaka farmaceutska kuća uvijek pokazuje veliki oprez kada se upotrebljavaju lijekovi u trudnoći i za vrijeme dojenja. Najčesća preporuka je da se u navedenim situacijama ne uzimaju lijekovi.

Međutim to nije uvijek moguće. Kako stoje stvari kod kapanja kapljica za liječenje glaukoma u trudnoći i kod dojenja? Vrlo je važna spoznaja da je za vrijeme trudnoće očni tlak niži nego uobičajeni. To otvara mogućnost da se broj kapljica svede na najmanji mogući. Također je preporučljivo napraviti laser tretman i tako pokušati sasvim eliminirati terapiju u vrijeme trudnoće. Ukoliko je kapanje ipak nužno, oftalmolog će propisati kapljice koje su najmanje štetne i za Vas i za Vaše nerođeno dijete. Treba svakako voditi računa o stupnju trudnoće jer se terapija prilagođava po trimestrima i nije ista od početka do kraja trudnoće. Jednako vrijedi i za dojenje jer dojenče može dobiti minimalne količine lijeka putem dojenja.

Dakle, drage buduće mame nema nikakvog straha. Potreban je samo mali oprez i Vaša će trudnoća proteci u najboljem redu kao i faza dojenja. Ono što je jednako važno, očni tlak će biti pod kontrolom. Tako ćete sačuvati ono najdragocjenije u prvim kontaktima s djetetom – umirujući i topao pogled na Vaše dijete.

dr. Morena Gavrić, subspecijalist za glaukom
dr. Morena Gavrić

Autor: dr. Morena Gavrić

Subspecijalist za glaukom

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: