Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Kako zaštiti oči i uživati u novogodišnjim blagdanima?

Kako zaštiti oči i uživati u novogodišnjim blagdanima?
Pirotehnička sredstva mogu prouzročiti ozlijede oka poput ​pucanja očne jabučice, kemijskih i termičkih opekotina oka, oštećenja rožnice, odljepljenja mrežnice.
Dragi naši, vrijeme blagdana je stiglo!

Uz najljepše želje, Klinika Svjetlost Vas želi podsjetiti i upozoriti da u ovom blagdanskom raspoloženju zaštitite sebe i svoje najbliže, osobito Vaše oči.
 
Novogodišnji su blagdani pred nama, a slavlje s obiljem alkohola i lako dostupnom pirotehnikom može imati tragične posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezazlene igračke pa s njima treba postupati razborito radi vlastite sigurnosti i sigurnosti okoline.
 
Poput vatrometa i petarde vuku svoje korijene iz Kine, gdje se koriste za obilježavanje važnih događaja još od vladavine dinastije Song u 9. stoljeću, a za prenošenje vatrometa u Europu zaslužan je Marko Polo. Tako u 13. stoljeću najprije Talijani počinju s novom vrstom zabave, da bi zatim postale globalna zabava.
 

Polovica ozlijeđenih promatrači, trećina mlađa od 15 godina

Nažalost, poznato je da su u ovom blagdanskom razdoblju česte i opasne ozljede očiju, osobito petardama i drugim pirotehničkim sredstvima. Svake godine tisuće ljudi, od kojih su mnogi djeca, pretrpe teške ozljede očiju. U najtežim slučajevima može doći do pucanja očne jabučice, kemijskih i termičkih opekotina oka, oštećenja rožnice, odljepljenja mrežnice i drugih stanja koja mogu voditi trajnom oštećenju vida.
 
Treba znati da gotovo 50% onih koji su zadobili teška oštećenja nisu osobe koje su rukovale pirotehničkim sredstvima, nego su bili promatrači, a 35% svih žrtava su nažalost djeca mlađa od 15 godina.
 

Kako postupati kod ozljede oka?

Kod ozlijeđenog je potrebno smanjiti paniku i smiriti ga koliko je moguće. Važno je spriječiti trljanje oka, jer na taj način u oštećeno tkivo mogu prodrijeti štetni sadržaji koji će pogoršati ozljedu. Međutim, trljanje oka je automatski odgovor na bol i teško je očekivati smireno ponašanje ozlijeđene osobe. Ozlijeđeni ne bi trebao sam ispirati oko jer može pogoršati ozljedu (nekada više nego trljanjem).

Treba izbjegavati uzimanje aspirina ili ibuprofena za smanjenje boli, jer oni razrjeđuju krv i time otežavaju zaustavljanje krvarenja. Od lijekova iz kućne ljekarne, paracetamol može doći u obzir iako neće značajno smanjiti bol, ali može se računati na placebo efekt, a ozlijeđeni će postići određeno smirenje. Općenito, pri takvim ozljedama treba zaobići ljekarne i pokušaje samoliječenja, a ozlijeđenog bez odgode treba uputiti u centar za hitnu medicinsku pomoć.

Zapamtite što učiniti ukoliko dođe do povrede oka:
 1. Potražite odmah medicinsku pomoć
 2. Ne trljajte oči
 3. Ne ispirajte oči
 4. Izbjegavajte pritisak na povrijeđeno oko
 5. Ne vadite sami strana tijela iz oka
 6. Ne uzimajte antikoagulanse (aspirin, brufen) 

Savjeti za izbjegavanje ozljeda kod rukovanja pirotehnikom

Evo nekoliko preporuka za najbolji način izbjegavanja teških ozljeda očiju pirotehničkim sredstvima:
 • dopustite da profesionalna osoba pravi vatromet a Vi uživajte u njemu
 • poštujte sigurnosne barijere od najmanje 150 metara udaljenosti
 • ne dirajte neeksplodirana pirotehnička sredstva
 • ne dozvolite djeci da se igraju čak niti s prskalicama
 • nosite zaštitne naočale koje imaju zadovoljavajuće sigurnosne parametre

Neka sreća i vatromet bude u Vašem pogledu...Nikako u Vašem oku...


dr. sc. Adi Pašalić, spec. oftalmolog

 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: