Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Leće za savršeni vid bez obzira na dob?

Leće za savršeni vid bez obzira na dob?
Tecnis Symfony intraokularna leća je prva leća s proširenim rasponom vida i omogućuje dobar vid na sve udaljenosti. Najčešće se ugrađuje kod operacije mrene, ali i kod osoba koje bez obzira na dob žele biti neovisne o naočalama. 

Leća s proširenim rasponom vida

Symfony leća je prva intraokularna leća na svijetu s proširenim rasponom vida koja omogućuje dobar vid bez korištenja naočala na svim udaljenostima (na blizinu, srednju udaljenost – npr. rad na računalu i na daljinu). Ugrađenu leću u oku pacijent ne osjeti, ona tamo ostaje trajno i nema je potrebe mijenjati.
 

Kome je leća namijenjena?

Leća se najčešće ugrađuje tijekom operacije mrene, ali i kod osoba koje poslije četrdesete godine žele biti neovisni o naočalama ili lećama.

Operacija mrene najčešća je operacija u oftalmologiji tijekom koje se naša prirodna, zamućena leća zamijeni umjetnom lećom koja pacijentima vraća dobar vid. Kod operacije mrene u sustavu javnog zdravstva moguće je ugraditi samo monofokalne tj. standardne leće koje zahtijevaju obvezno nošenje naočala za blizinu te eventualno za daljinu, ovisno o astigmatizmu (zakrivljenosti rožnice).

Za osobe koje nemaju mrene, ali su starije od 40 godina i žele se riješiti dioptrije, potpuna neovisnost o naočalama ili kontaktnim lećama može se postići samo ugradnjom multifokalnih ili intraokularnih leća s proširenim rasponom vida. Starosna ili čitalačka dioptrija (prezbiopija) je neizbježna posljedica starenja, javlja se zbog toga što naša prirodna leća s godinama postaje sve tvrđa i mišić koji je zadužen za njezino savijanje (i fokusiranje vida na blizinu) sve teže obavlja svoju funkciju.
 

Operacija je brza i bezbolna

Operativni postupak je brz, siguran, bezbolan i učinkovit. Operacija prosječno traje desetak minuta po oku uz lokalnu kapljičnu anesteziju i osoba nakon zahvata ide kući. Pacijentima koji se odluče na ugradnju Tecnis Symfony leće zbog korekcije dioptrije, najčešće se isti dan operiraju oba oka, kako bi oporavak i prilagodba na novu leću bili što brži.
 

Prednosti Symfony leće

Specijalni dizajn te leće zaslužan je za prelamanje svjetla koje produžuje fokus oka, što rezultira proširenim rasponom vida, uključujući daljinu, srednju udaljenost i blizinu. Nakon ugradnje, leća pacijentima omogućuje da bez naočala čitaju knjige ili novine, poruke na mobitelu, rade na računalu, briju se ili šminkaju, gledaju televiziju, voze automobil, bave se sportom i slično. 

Zahvaljujući akromatskoj tehnologiji, Tecnis Symfony ujedno pruža bolju kontrastnu osjetljivost i kvalitetu slike u odnosu na dosadašnje leće, a vidne smetnje nakon operacije, kao što su blještanje svjetla, svjetlosni krugovi pri noćnoj vožnji i osjećaj blijede slike, znatno su manje izražene. Postoji i torični oblik Tecnis Symfony leće, koji rješava i astigmatizam.

Symfony intraokularna leća, zahvaljujući svom dizajnu, omogućila je i pacijentima koji su nekad radili lasersku korekciju vida da nakon operacije mrene mogu biti slobodni od nošenja naočala. Također, pacijenti koji imaju manji stupanj slabovidnosti ili blaži oblik bolesti žute pjege mogu biti kandidati za rješavanje naočala uz pomoć ove leće.

Oftalmološka Klinika Svjetlost među prvim je bolnicama u Europi koja je započela s ugradnjom najnovije intraokularne leće s proširenim rasponom vida Zajedno s još 13 europskih oftalmoloških centara, Svjetlost je 2014. godine sudjelovala u europskoj multicentričnoj kliničkoj studiji koja je pratila prve rezultate ugradnje Symfony leće. Nakon odličnih rezultata uveli smo ove leće u svakodnevnu praksu i do sada smo više tisuća osoba na taj način oslobodili pomagala za vid.

dr. Ante Barišić, voditelj Odsjeka za mrenu 
dr. Ante Barišić

Autor: dr. Ante Barišić

Kirurg prednjeg segmenta oka

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: