Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Predijabetes - što je to?

Predijabetes - što je to?
Kada posjetite oftalmologa, a stariji ste od 40 godina trebalo bi vam se postaviti pitanja o pojavi šećerne i drugih kroničnih bolesti u obitelji, o vašoj tjelesnoj aktivnosti ili navikama.
Nedavno je obilježen 14. studeni - svjetski dan dijabetesa, te se time ukazuje na njegovu veliku štetnost po zdravlje, kao i  na činjenicu da je pojava dijabetesa, posebno u razvijeni zemljama, a i kod nas, u velikom i stalnom porastu. Trenutno je više od 300.000 osoba u Republici Hrvatskoj registrirano da boluju od dijabetesa. Jedna od čestih komplikacija višegodišnjeg predijabetesa/dijabetesa je oštećenje vida. U uznapredovanoj fazi bolesti je jedan od vodećih uzročnika sljepoće. Zabrinjavajuća je i povećana i ranija pojava dijabetesa u djece i adolescenta.


Uostalom dijabetičari su skloniji infekcijama i podložniji raznim komplikacijama kao što je i u slučaju ako obole od Covid infekcije.

Mnogi smatraju i bilježe da im je dijabetes otkriven određenog dana i da su ga tada i “dobili”, kao što se “dobije” upala pluća ili slijepog crijeva. Vrlo teško prihvaćaju činjenicu da od ranije imaju neotkriven dijabetes ili još češće predijabetes.

Predijabetes je stanje poremećaja metabolizma s povremenim povišenim vrijednostima šećera u krvi koji počinju oštećivati organizam, posebno krvne žile, a koji može trajati godinama prije samog otkrivanja dijabetesa. Faktori rizika su povišena tjelesna težina, nakupljanje masnoća u struku, smanjena tjelesna aktivnost, “tzv. nezdrav način života i prehrane”, povišen krvni tlak, te posebno pojava šećerne bolesti u obitelji. Učestalost je veća  iznad 45 godine života.


Česti znaci su:
  • umor,
  • pojačana žeđ i glad,
  • češće mokrenje,
  • zamućen vid

Nerijetko se javljaju promijene boje kože i pigmentacije na donjem dijelu potkoljenice i stopala, kao i erektilna disfunkcija ( spolna nemoć) kod muškaraca.

Kada posjetite oftalmologa, a stariji ste od 40 godina trebalo bi vam se postaviti pitanja o pojavi šećerne i drugih kroničnih bolesti u obitelji, o vašoj tjelesnoj aktivnosti ili navikama. Nemojte se čuditi niti uvrijediti ako imate povećanu tjelesnu težinu ili veliki trbuh kada vas i oftalmolog na to upozori i postavi pitanja u vezi znakova i simptoma predijabetesa /dijabetesa.

Stoga, pazite na svoje zdravlje, a ako se prepoznajete u ovom tekstu provjerite vaš jutarnji šećer u krvi (GUK), ali i obvezno Hba1c pretragu iz krvi koja će pokazati tromjesečno kretanje vrijednosti šećera u krvi, odnosno“ pravu istinu”. Isto tako obvezno posjetite oftalmologa i izrecite mu svoja zapažanja i bojazni.

Zapamtite da preventivni i periodični oftalmološki pregledi mogu spasiti Vaš vid i povoljno utjecati na vaše zdravlje općenito ukoliko imate stanje predijabetesa ili dijabetesa.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: