Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Što kada mrenu dobiju pacijenti koji su laserski skidali dioptriju?

Što kada mrenu dobiju pacijenti koji su laserski skidali dioptriju?
Symfony intraokularna leća, zahvaljujući svom dizajnu, omogućila je i pacijentima koji su nekad radili lasersku korekciju vida da nakon operacije mrene mogu biti slobodni od nošenja naočala. 
Prošlo je više od 25 godina od prvih modernih laserskih korekcija vida, tj. laserskog skidanja dioptrije. Pacijenti koji su u tom razdoblju radili taj zahvat sada dolaze u godine kad dobivaju mrenu. Pogotovo se to odnosi na one koji su korigirali kratkovidnost (minus dioptrija) jer se zna da pacijenti s minus dioptrijom ranije dobivaju mrenu.

Laserska korekcija vida ne ubrzava stvaranje mrene i njeno pojavljivanje nije vezano uz taj postupak. Operacija mrene kod pacijenata s prethodnom laserskom korekcijom vida izvodi se potpuno jednako kao i kod svih ostalih pacijenata. To vrijedi i za LASIK i PRK metodu.

Pacijenti koji su laserom skidali dioptriju htjeli bi i nakon operacije mrene biti neovisni o naočalama. To bi im mogle omogućiti tzv. leće za korekciju prezbiopije (čitalačke ili starosne dioptrije), a to su multifokalne intraokularne leće (MFIOL) ili leće s proširenim rasponom vida (Symfony IOL). Postoji nekoliko razloga zašto smo do nedavno tzv. post LASIK ili post PRK-a pacijentima pri operaciji mrene ugrađivali isključivo monofokalne leće te su morali nositi naočale za čitanje.

Prvi razlog je smanjena preciznost izračuna jakosti intraokularne leće zbog promijenjenog odnosa prednje i stražnje zakrivljenosti rožnice nakon LASIK-a ili PRK-a. Ta promjena nema utjecaja na vidnu oštrinu ali „zbunjuje“ standardne formule za izračun jakosti leće koja se ugrađuje pri operaciji mrene. Poznato je da multifokalne leće dobro funkcioniraju samo ukoliko nema ostatne dioptrije.

Drugi razlog je eventualna nepravilnost rožnice koja bi mogla uzrokovati raspršenje svjetla i smanjenu kvalitetu slike koju stvara multifokalna leća uz smetnje u noćnoj vožnji.

Symfony intraokularna leća, zahvaljujući svom dizajnu, omogućila je i pacijentima koji su nekad radili lasersku korekciju vida da nakon operacije mrene mogu biti slobodni od nošenja naočala. Naime, Symfony je monofokalna leća s proširenim rasponom vida, te ima bolju kontrastnu osjetljivost tj. kvalitetu slike. Također, zbog proširene dubine fokusa, eventualna manja greška u izračunu neće raditi probleme pri vidu.

Stvaraju se i nove formule koje u obzir uzimaju promijenjenu rožnicu nakon laserske korekcije vida te je izračun leće sve precizniji. Osnovni preduvjet za ugradnju Symfony leće nakon „lasera“ jest regularnost rožnice te je izuzetno bitno kvalitetno učiniti operaciju laserskog skidanja dioptrije.

Krajem prošle godine operirao sam mrenu pacijentu koji je 2011. radio lasersku korekciju visoke kratkovidnosti (desno oko -8,00D, a lijevo -6,50D). U 55. godini života dobio je mrenu na oba oka uz pad vidne oštrine na nekih 40-50%. Pošto je topografija rožnice bila potpuno uredna, odlučili smo se na ugradnju Symfony leće.

Gospodin nakon operacije vidi odlično na daljinu, blizinu i na računalo (srednju udaljenost) uz minimalno rasipanje svjetla pri noćnoj vožnji i ne nosi naočale. U budućnosti očekujemo sve više pacijenata koji će doći u kliniku s mrenom, a već su radili lasersku korekciju vida. I njima možemo ispuniti želju i omogućiti im dobar vid bez naočala.
 
dr. Ante Barišić, spec. oftalmolog, voditelj Odsjeka za mrenu
dr. Ante Barišić

Autor: dr. Ante Barišić

Kirurg prednjeg segmenta oka

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: