Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Što učiniti u prevenciji glaukoma?

Što učiniti u prevenciji glaukoma?
Za glaukom se kaže da je tihi kradljivac vida. Preduhitrite ga ​redovitim kontrolama kod oftalmologa.
Koliko ste puta čuli riječ glaukom ili povišen očni tlak?
 
Vjerojatno često kao i povišen krvni tlak ili povišen šećer. Kada malo bolje razmislite, riječ glaukom ipak Vas nije dojmila da odete k oftalmologu. Jer od te bolesti se ne umire. Međutim, život u tami za mnoge znači kraj aktivnog i kvalitetnog razdoblja ili oni barem tako misle.
 
Glaukom je bolest vidnog živca koja može dovesti do trajnog gubitka vida. Svake godine u svijetu se zabilježi 5,5 milijuna novih slučajeva oboljenja. Glaukom se smatra prvim uzrokom sljepoće kada se radi o bolestima vidnog živca.
 
A potrebno je tek nekoliko koraka, ma koračića, da Vas riječ glaukom ne uplaši toliko.
 

Što učiniti?

Prije svega pokušati saznati je li se netko u Vašoj obitelji liječio ili se liječi od navedene bolesti (majka, otac, brat ili možda sestra). Jer se i problemi s očnim tlakom mogu naslijediti kao i bilo koja druga bolest. Ukoliko ste dobili potvrdnu informaciju svakako napravite obradu u kabinetu za otkrivanje i liječenje glaukoma. Bezbolno je, a može puno pomoći.
 
Redovite kontrole učinit će da nestane Vaš strah od eventualno trajnog gubitka vida:
  • Ukoliko imate više od 40 godina pođite na opći oftalmološki pregled jer ta dob sa sobom nosi sobom povećan rizik u pojavljivanju problema s očnim tlakom. 
  • Ukoliko ste dijabetičar, također oprez. Navedena osnovna bolest može biti praćena glaukomom. Stoga slušajte svog dijabetologa i slijedite njegove upute. 
  • Ako štitna žlijezda slabije radi, tj. ako imate hipotireozu, povremeno posjetite oftalmologa jer to stanje može dovesti do glaukoma. 
  • Uzimate li iz nekog razloga visoke doze kortikosteroida i to kroz dulje razdoblje, kontrola očnoga tlaka je neophodna. Navedeni lijekovi mogu povisiti očni tlak. 
Ovo su neke od situacija gdje valja biti oprezan. Za glaukom se kaže da je tihi kradljivac vida. A Vi, dragi čitatelji, budite dobri policajci. Preduhitrite ga, zatvorite ga i osudite na doživotnu kaznu. Kako ćete to postići? Odgovor je jednostavan i lak: redovitim kontrolama kod oftalmologa.

Ukoliko ste u rizičnoj skupini, preporučamo jednom godišnje, a ostalima poslije 40. godine života svake dvije do četiri godine. I ne zaboravite. Samo mjerenje očnog tlaka nije dovoljno. Iako se povišeni očni tlak smatra glavnim faktorom rizika za razvoj glaukoma, i kod normalnih vrijednosti očnog tlaka mogu postojati vidljiva oštećenja vidnog živca i prateći ispadi u vidnom polju. Kao i što svako povišenje očnog tlaka ne mora značiti da osoba ima glaukom.
 
Dijagnostika glaukoma uz nezaobilazno mjerenje očnog tlaka podrazumijeva detaljan oftalmološki pregled s provjerom vidne oštrine, pregled očnog kuta, mjerenje debljine rožnice, pregled očne pozadine (uključujući pregled vidnog živca i žute pjege), snimanje vidnog živca optičkom koherentnom tomografijom i kompjutersko ispitivanje vidnog polja.
 
dr. Morena Gavrić, subspecijalist za glaukom
 
dr. Morena Gavrić

Autor: dr. Morena Gavrić

Subspecijalist za glaukom

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: