Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Tko je Charles Kelman?

Tko je Charles Kelman?
Charles Kelman osim što je bio izvrstan oftalmolog , očni kirurg i inovatar bio je osebujna i svestrana osoba.
Vrlo često u svakodnevici uzimamo stvari i činjenice kao što je upotreba električne struje,  računala,  televizije, telefona te antibiotika i  ostalih dostignuća znanosti zdravo za gotovo,kako se kaže.

Suvremena operacija mrene s ugradnjom intraokularne leće je najčešće izvođena operacija na ljudskom tijelu u svijetu i to s nevjerojatno visokim  postotkom uspješnosti.
Smatra se da se godišnje na svijetu napravi 3,8 milijuna operacija mrena.
Postupak se izvodi tako da se tijekom operacije u oko umetne posebna sonda koja uz pomoć vanjskog uređaja  putem  vibrirajućeg  ultrazvuka omogućuje odstranjenje zamućene leće oka, a naziva se fakoemulzifikacija. 

Osoba koja je osmislila, davne 1966. godine,  taj čudesni uređaj bio je oftalmolog Charles Kelman koji se rodio prije 90 godina  u New Yorku, a čiji rođendan obilježavamo ovih dana.
Danas imamo situaciju da mnogi koji svakodnevno rade u očnim operacijskim dvoranama i svakodnevno barataju tim sondama  ne znaju ništa ili vrlo malo o tome.

Charles Kelman osim što je bio izvrstan oftalmolog , očni kirurg i inovator bio je osebujna i svestrana osoba.
Medicinu je studirao u Genevi , Švicarska, specijalizirao oftalmologiju na prestižnoj  Wills Eye Hospital u Philadelphiji. U  slobodno vrijeme bio je muzičar, posebice se bavio jazzom, nastupao je u muzičkim emisijama i bavio se produkcijom u nekoliko Broadwayskih mjuzikla. Kao jazzer nastupao je u poznatom Carnegie Hallu u New Yorku.

Učeći povijest i upoznavajući  velike povijesne  osobe i njihove doprinose čovječanstvu obogaćujemo se i stvaramo spoznaju da nije svijet i znanje od jučer i da se sve samo po samo po sebi podrazumijeva.
Prisjećanjem na ovako genijalne ljude i spominjanjem njihovih djela stvaramo pozitivno ozračje, motivaciju, da i mi budemo  znatiželjniji,  inovativniji, kreativniji i bolji ljudi.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: