Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Transplantacija rožnice

Transplantacija rožnice
Prof.dr.sc. Nikica Gabrić izveo je prvu transplantaciju rožnice.
Rožnica je prednji prozni dio oka, kao staklo na satu, koji pomaže u fokusiranju svjetla kako bi mogli vidjet dobro. Kada je rožnica bolesna ili oštećena ona se mora liječiti.  Ukoliko se primjenom konvencionalne terapije ne može poboljšati vid, preostaje operativni način liječenja zamjenom rožnice što se naziva transplantacija rožnice odnosno keratoplastika.
 

Što je to transplantacija rožnice i što se njome sve postiže?

To je operacija kod koje se bolesna rožnica kroz koju osoba ne vidi zamijeni zdravom bistrom donorskom rožnicom preminule osobe. Transplantacijom rožnice se želi postići bolji vid, smanjenje boli i održanje stabilnosti oka.


Koji su razlozi zašto netko treba ići na transplantaciju?

Najčešći razlozi su bolesti rožnice kao što su Fuchsova endotelna distrofija, pseudofakna bulozna keratopatija, stromalne distrofije rožnice, keratokonus, ožiljci na rožnici nakon bakterijskih, gljivičnih ili virusnih infekcija te ozljede rožnice.


Postoje je li različite vrste transplantacije i što je potrebno napraviti prije operacije?

Transplantacija rožnice se može izvesti kao transplantacija rožnice pune debljine (perforativna keratoplastika) ili kao transplantacija samo oboljelog dijela rožnice (lamelarna transplantacija rožnice) što ovisi o stanju oka primatelja. Prije zahvata potrebno je utvrditi stanje oka pacijenta, procijeniti sveukupno zdravlje te uskladiti kroničnu terapiju ako ju pacijent uzima (npr. lijekove protiv zgrušavanja krvi ne uzimati 3 dana prije operacije ukoliko internist ili liječnik opće medicine procijeni da je to moguće). Također potrebno je učiniti preoperative pretrage krvi i EKG . Na dan operacije treba doći natašte i ponijeti napravljene nalaze.


Koliko se čeka na operaciju?

Čekanje ovisi o dostupnosti tkiva u očnim bankama i može biti od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.


Koliko traje operacija i što očekivati nakon zahvata?

Sam zahvat ne traje dugo, oko 30-45min ukoliko se ne kombinira s drugim zahvatima na oku.  Obično se ostaje jednu noć u bolnici. Nakon operacije pacijenti imaju nekoliko dana pokriveno oko gazom te kada površinski sloj oka zacijeli gaza će se skidati sukladno dogovoru s liječnikom. Ono što je pacijentima bitno je da oko nakon transplantacije ne boli, ali se može javiti osjećaj nelagode, žuljanja i peckanja. Preporuka je da se bude na bolovanju oko 3-6 mjeseci nakon transplantacije ovisno o tipu posla kojeg osoba radi.  Terapija je dugotrajna i potrebno ju je redovito uzimati da bi osigurali uspjeh transplantacije. Ona je u obliku kapljica, masti i gelova te će se s vremenom smanjivati. Kontrolni pregled su u prvom razdoblju češći kasnije postaju rjeđi, te ukoliko je sve uredu dođu i do razmaka na 1-2x godišnje.


Koje su komplikacije zahvata?

Niti jedna operacija nije bez komplikacija pa tako komplikacije nakon transplantacije rožnice uključuju mogućnost infekcije, povišenja očnog tlaka, nastanka mrene, ablacije retine te reakcije odbacivanja rožnice  koja je najčešći razlog neuspjeha transplantacije. 


Kolika je uspješnost transplantacije?

Transplantacija rožnice izvedena je prvi put prije nešto više od 100 godina kao prva uspješna transplantacija solidnog organa te je danas najuspješniji zahvat u pogledu transplantacija s preko 90% uspješnosti u niskorizičnim slučajevima kao što su keratokonus i distrofije rožnice, oko 80% kod ožiljaka koji nemaju krvne žile i pseudofakne bulozne keratopatije, a uspješnost opada prema 60% s većom prisutnošću krvnih žila, ožiljaka nakon herpes virus infekcije ili kod ponavljanih transplantacija.
Transplantacija rožnice iznimno je uspješan zahvat koji zahtijeva izvrsnog kirurga i suradljivog pacijenta koji je voljan sudjelovati u procesu liječenja i redovito dolaziti na kontrole kako bi osigurali maksimalni uspjeh operacije.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: