Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Znate li kada je pravo vrijeme odvesti dijete na pregled kod oftalmologa?

Znate li kada je pravo vrijeme odvesti dijete na pregled kod oftalmologa?
Najčešće očne bolesti i stanja koja mogu biti uzrok loše vidne oštrine u djeteta su refraktivne pogreške koje se ispravljaju naočalama ili kontaktnim lećama te strabizam (neprirodan položaj očiju, škiljavost). Mnogi od poremećaja vida u dječjoj dobi jednostavno se liječe ako se otkriju na vrijeme. 
Vid je izuzetno važan i s rođenjem nije u potpunosti razvijen. Tek nakon poroda vidni podražaji započinju intezivan razvoj vida. Kada dijete navrši 3 godine, roditelj je taj koji bi trebao odvesti dijete na preventivni, rutinski pregled oftalmologu bez obzira što se naizgled sve može činiti u najboljem redu. Kada roditelji razmišljaju o dobrom vidu svog djeteta, uglavnom misle o tome koliko jasno vidi čitati tijekom pregleda.

Roditelji često znaju reći da dijete vidi čak i mrvice kruha ne tepihu, zaboravljajući da dijete gleda sa oba oka, a najvažnije je ispitati vid na svakom oku pojedinačno. Također, pregledom vidne oštrine ne određuju se ostali aspekti vida koji su djeci potrebni za normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu, a ponajprije u školi. To su, primjerice, koordinacija očnih pokreta i mogućnost akomodacije (fokusiranja) pri gledanju na blizinu, zatim postojanje binokularnog vida, odsutnost strabizma (škiljavosti) i ostalo.
 
Simptomi i znakovi koji bi trebali pobuditi sumnju na očne bolesti kod djece su:
 • bijela zjenica
 • dijete ne uočava, odnosno pogledom ne prati predmete i igračke
 • dijete škilji, pokriva jedno oko rukom, naginje glavu
 • neprirodan položaj ili neusklađenost pokreta očiju (strabizam)
 • spontani, ritmički trzaji očiju (nistagmus)
 • pretjerano suzenje i crvenilo očiju, često trljanje očiju
 • umor, glavobolja ili vrtoglavica pri čitanju, brzo zamaranje kod čitanja
 • pretjerano približavanje TV-u 
Najčešće očne bolesti i stanja koja mogu biti uzrok loše vidne oštrine u djeteta su refraktivne pogreške koje se ispravljaju naočalama ili kontaktnim lećama te strabizam (neprirodan položaj očiju, škiljavost). Ostali mogući uzroci lošeg vida jesu zamućenje očne leće (katarakta), glaukom (povišen očni tlak), ozljede očiju (često djeca ne kažu da su se ozlijedila), bolesti rožnice, bolesti mrežnice i vidnog živca, tumori (retinoblastom) te neki nasljedni poremećaji. 
 
Dječji oftalmološki pregled traje do dva sata i obuhvaća:
 • određivanje vidne oštrine na blizinu i daljinu
 • testove za strabizam i stereovid
 • širenje zjenica i određivanje objektivne dioptrije
 • kompletan pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka.
Mnogi od poremećaja vida u dječjoj dobi jednostavno se liječe ako se otkriju na vrijeme. U Klinici Svjetlost oftalmološki pregled je prilagođen dobi djeteta pri čemu ga nastojimo djeci učiniti i što zanimljivijim.
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: