Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Znate li kako je slabljenje vida povezano sa stresom?

Znate li kako je slabljenje vida povezano sa stresom?
Stres uzrokuje mnoge zdrastvene tegobe, a obično ga se optužuje u onim slučajevima kad nema drugog jasnog objašnjenja za nastanak neke bolesti. Ipak, svi mogu iz vlastitog iskustva potvrditi kako sam stres nije ugodno stanje i kako ga je bolje izbjegavati koliko je to moguće.


Bolesti uzrokovane stresom

Neke bolesti stvarno su povezane sa stresom, između ostalog to su promjene na koži poput pojave akni ili psorijaze, zatim probavne tegobe u svim mogućim oblicima, a također kardiovaskularne bolesti i maligne bolesti.


Stres i vid

Stres može imati utjecaja i na pogoršanje vida. Pokazalo se naime da izloženost pojačanim razinama stresa može dovesti do centralne serozne retinopatije – bolesti koju karakterizira nakupljanje tekućine u samom centru očne pozadine - u žutoj pjegi. Toj bolesti skloniji su muškarci mlađe životne dobi koji su pod kroničnim stresom.


Simptomi centralne serozne retinopatije

Simptomi su obično vrlo karakteristični – pojava okrugle mrlje u centralnom dijelu vidnog polja koja je stalno na istom mjestu. Također pacijenti opisuju da vide iskrivljenu sliku, a može biti smanjena i zatamnjena. To predstavlja tegobu pri čitanju, vožnji i ostalim aktivnostima koje zahtjevaju dobar vid. Za potvrdu ove dijagnoze uputno je učiniti OCT pretragu. U Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Svjetlost imamo najmoderniji OCT uređaj (Swept source OCT) koji omogućava snimke visoke rezolucije i bolju dubinu snimanja. Time se omogućuje i lakše praćenje bolesti jednostavnom usporedbom snimki tijekom praćenja bolesti.


Tijek bolesti

Ova bolest  može spontano proći, ali može i dugo potrajati te se ipak savjetuje primjenjivati terapiju koja nije invazivna  (primjena kapi i diuretskih tableta). Čak i unatoč terapiji ovo stanje može potrajati i nekoliko mjeseci. Ako pak traje dulje od 6 mjeseci onda govorimo o kroničnom obliku bolesti i tad treba razmotriti i druge, intenzivnije oblike liječenja. U tom slučaju može se primjeniti lasersko liječenje kojim se mjesto kroz koje tekućina ulazi u žutu pjegu tretira i nakon toga dolazi do brzog povlačenja tekućine i poboljšanja vida. Postoji i mogućnost liječenja injekcijama koje smanjuju propusnost kroz krvne žile i na taj način mogu zaustaviti propuštanje u žutu pjegu. U rijetkim slučajevima unatoč svim oblicima liječenja ne može se u potpunosti postići potpuno povlačenje tekućine u žutoj pjegi, ali je to izuzetno rijetko.


Savjet za prevenciju

Činjenica je da za ovu bolest ima lijeka. Ipak, zbog dugog trajanja bolesti trebalo bi pokušati spriječiti njen nastanak – izbjegavati stres. Postoji i jedan savjet, ne uzrujavati se oko nečega što se ne može promjeniti. Mnogi tvrde da je teško izbjeći stres, ali treba probati. U nekim slučajevima potrebno je učiniti promjenu u svojoj okolini kako bi se razine stresa smanjile.
 
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: