Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Znate li kako su povezani crvenilo lica i suhoća očiju?

Znate li kako su povezani crvenilo lica i suhoća očiju?
Prati vas crvenilo i osjećaj žarenja obraza te proširene kapilare? Prisutne su i akne na čelu i nosu? Ovo su simptomi rozaceje, česte i kronične bolesti koja zahvaća lice, ali i oči.
Imate li učestali osjećaj žarenja i peckanja obraza, uz prisutno crvenilo i proširene kapilare? Prisutne su i akne na čelu i nosu? Ovo su simptomi rozaceje (rosacea), česte i kronične bolesti koja prvenstveno zahvaća lice, ali i oči.
 

Uzroci rozaceje

Uzrok rozaceje je još uvijek nepoznat, ali u njenom nastanku veliku ulogu imaju nasljeđe i okolišni uvjeti. Danas se sve više govori o poremećaju krvnih žila kao uzroku rozaceje. Ljudi koji boluju od rozaceje imaju sklonost crvenilu tj. širenju krvnih žila na niz podražaja. U prilog ovoj teoriji ide i češća pojava migrene u osoba s rozacejom.

Predisponirajući faktori nisu isti za sve, ali rozaceju mogu pogoršati vruća hrana i napitci, začinjena hrana, izvori toline, hladnoća, izloženost  suncu, konzumacija alkohola te upotreba losiona za lice koji sadrže alkohol. Sunce ima važnu ulogu jer ono oštećuje vezivni tkivo i time slabi stijenku krvnih žila što pridonosi širenju žila, a posljedično tome i razvoju bolesti.

Kao potencijalni uzročnici za nastanak rozaceje spominje se kolonizacija kože grinjama, zatim epidermalni stafilokok, a nekim pacijentima se stanje poboljša nakon iskorjenjivanja bakterije koja živi na sluznici želuca (Helicobacter pylori).
 

Simptomi

Osobe s rozacejom imaju prolazno ili stalno crvenilo obraza, praćeno osjećajem vrućine i žarenja, uz pojavu proširenih kapilara (teleangijektazija), a mogu imati prištiće koji nalikuju aknama. Rjeđe, a tipično kod muškaraca dolazi do bujanja vezivnog tkiva koji se manifestira s karakterističnim gomoljastim, povećanim, kvrgavim nosom koji zovemo rinofima. Upravo zbog ovakvog izleda lica osobe sa rozacejom mogu biti stigmatizirane kao alkoholičari što je potpuno krivo.

Uz promjene na koži lica u oko 50-60% slučajeva zahvaćene su i oči, odnosno imamo pridruženu okularnu rozaceju. Ona se očituje osjećajem pečenja i stranog tijela, crvenilom te suhoćom očiju i vjeđa. Upala može zahvatiti i druge strukture oka te, ako se ne prepozna i ne liječi, rijeđe može dovesti i do ozbiljnih komplikacija poput transplantacije rožnice. Na sreću, to je izuzetno rijetko.
 

Terapija

U liječenju rozaceje izuzetno je važna higijena vjeđa, preporučaju se topli oblozi i masaža ruba vjeđe čime se omogučava lakše izlučivanje sekreta iz Meibomovih žlijezda. To su žlijezde koje se nalaze na rubovima vjeđe i produciraju lipide koji su važni za dobru funkciju suze. U olakšavanju smetnji može pomoći i upotreba razrjeđenog dječjeg šampona ili komercijalnih pripravaka za čišćenje vjeđa kojima se skidaju nakupine debrisa i smanjuje upala. Umjetne suze potrebno je stavljati često. Kortikosteroidi se primjenjuju lokalno u periodima izraženih očnih smetnji. Sistemska antibiotska terapija tetracikinima u nižim dozama daje dobre rezultate zbog njihovog sekundarnog djelovanja na Meibomove žlijezde.

Rozaceja, a tako i problemi koje uzrokuje našim očima, je kronična bolest sa fazama remisije i pogoršanja. Zato zahtijeva multidisciplinaran pristup dermatologa i oftalmologa, ali i dobru suradnju između liječnika i pacijenta.

 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: