Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Znate li što UV zrake čine vašim očima i kako se pravilno zaštititi?

Znate li što UV zrake čine vašim očima i kako se pravilno zaštititi?
Sunčeve zrake mogu ozbiljno oštetiti oči i okolnu kožu vjeđa te uzrokovati gubitak vidne oštrine, razvoj mrene, makularne degeneracije i karcinoma na vjeđama.
Kažu da su oči ogledalo duše i najvažnije osjetilo.
Kažu da se jezik ljubavi nalazi u očima (Phineas Fletcher).. :-)
 
Jednostavna dnevna zaštita i nekoliko savjeta pomoći će vam da sačuvate svoje oči i osjetljivu kožu oko njih. Tijekom vremena, sunčeve zrake mogu ozbiljno oštetiti oči i okolnu kožu vjeđa te uzrokovati gubitak vidne oštrine, razvoj mrene, makularne degeneracije i karcinoma na vjeđama.

Ultraljubičaste A (UVA) i ultraljubičaste B (UVB) zrake sunčeve svjetlosti su snažne, nevidljive zrake s valnom duljinom kraćom od vidljivog svjetla. Povezuju se s nastankom mrene, tumorima vjeđa i imaju važnu ulogu u nastanku makularne degeneracije. Osim toga, odgovorne su za prerani nastanak bora, dehidraciju i starenje kože oko očiju, crvenilo i opekline.

Ako su vaše oči izložene prekomjernim količinama UV zračenja u kratkom vremenskom razdoblju, na površini oka može se razviti fotokeratitis. Prezentira se bolnošću, crvenilom oka, osjećajem stranog tijela, preosjetljivošću na svjetlo i jakim suzenjem. Na sreću, kratko traje (nekoliko dana) i obično ne uzrokuje trajna oštećenja vida.

Dugotrajno izlaganje UV zračenju i svjetlosti kraće valne duljine može biti ozbiljnije. Znanstvene studije i istraživanja pokazala su da izloženost malim količinama UV zračenja tijekom razdoblja od nekoliko godina povećava mogućnost nastanka mrene. Mrena je najčešći uzrok sljepoće koji se može liječiti. To je progresivno zamućenje prirodne leće koje se u najmanje 10% slučajeva povezuje sa UV zrakama, posebno UVB.
 
Potom spomenimo makularnu degeneraciju. Često se naziva i staračka ili senilna degeneracija žute pjege, a nastaje kumulativnim UV oštećenjem mrežnice. Makula je područje najoštrijeg vida i pacijenti koji imaju makularnu degeneraciju često navode da ne mogu vidjeti „centar“ slike, koji je zamagljen, zatamnjen ili potpuno nedostaje. To je jedan od glavnih uzroka gubitka vida u osoba starijih od 60 godina.

Tumori vjeđa su najčešći na donjoj vjeđi i javljaju se u bolesnika s dugom povijesti izlaganja suncu, a „najzloglasniji“ melanomi se rijetko javljaju i povezuju se s intenzivnim izlaganjima suncu i opeklinama. Kad se rano dijagnosticiraju i liječe, ovi karcinomi dobro reagiraju na terapiju. Znakovi upozorenja su izrasline koje krvare, nove pigmentirane lezije nejasnih rubova, dugotrajna upala kapaka i uporno crvenilo očiju koje ne prolazi te neobjašnjiv gubitak trepavica.
 

Najbolja zaštita

Leće, odnosno stakla koja apsorbiraju UV zrake najbolja su zaštita. Preporuka je nositi sunčane naočale tijekom cijele godine, pa i za vrijeme oblačnih dana jer i tada UVA svjetlo može nanijeti štetu očima. Stakla na sunčanim naočalama dolaze u mnogim nijansama, od neutralne sive, zelene ili smeđe koja obično nudi najugodniju sliku. Odaberite boju koja vam najbolje odgovara, ali svakako prije kupnje provjerite oznake i naljepnice kako biste bili sigurni da leće pružaju odgovarajuću UV zaštitu. Ne zaboravite i na ostale mjere sigurnosti posebno tijekom ljeta, kao što su nošenje šešira, korištenje krema za sunčanje te izbjegavanje boravka na suncu u razdoblju od 10 do 16 sati. Pri kupnji novih sunčanih naočala, one bi trebale:

• imati sposobnost apsorpcije i blokirati 99 - 100 % UVA i UVB svjetlosti
• biti dovoljno velike da bi zaštitile područje očiju i kapaka – čim je više kože prekriveno, tim bolje
• biti izdržljive i otporne na udarce
• imati polarizirane leće koje eliminiraju odraze, pogotovo pri vožnji, ali i na snijegu ili moru.

Uživajte na suncu, snijegu, moru, sportu, kazalištu… u životu i čuvajte svoje oči!!!

Kažu da se ljubav rađa, živi i umire u očima (William Shakespeare). :-)

 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: