Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Najčešća pitanja
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Lasersko skidanje dioptrije

1. Zašto ne mogu obaviti pregled i operaciju za lasersko skidanje dioptrije u istom danu?

Pregled za lasersko skidanje dioptrije uključuje širenje zjenice kako bi se detaljno pogledala pozadina oka. Preduvjet za operaciju laserskog skidanja dioptrije je da je zdrava pozadina oka. Sama operacija se izvodi na usku zjenicu pa se zbog toga ne preporučuje pregled i operacija u istom danu.


2. Može li dijete na lasersko skidanje dioptrije?

Osoba mora biti punoljetna kako bi pristupila operaciji. Ne savjetuje se operacija na mlađima od 18 godina jer je oko još u razvoju te dolazi do promijene dioptrije. Oko raste kao i čovjek. Rodimo se s okom duljine 16 milimetara, do treće godine ono naraste do 23 mm, a tijekom puberteta kada rast očiju završava, normalno očna jabučica doseže duljinu od 24 mm. 


3. Zašto je tako velika razlika u cijenama za lasersko skidanje dioptrije?

Metoda laserskog skidanja dioptrije i cijene variraju ovisno o tehnologiji kojom se ona koristi. Primjerice Femto-lasik metoda je skuplja u odnosu na druge metode jer za svoj rad koristi kombinaciju dvaju lasera dok se recimo kod PRK metode koristi samo jedan laser.


4. Zašto ne mogu laserski skidati dioptriju ako sam stariji od 45 godina?

Zato što nakon 45 godina se razvija presbiopija (čitalačka dioptrija) i u tom slučaju bi zamijenili jedne naočale drugima što nije cilj. Ako je leća bistra moguće je laserski skinuti dioptriju, međutim ako je početna mrena to nikako nije opcija.


5. Ako imam menstruaciju, mogu li na lasersko skidanje dioptrije?

Možete, menstruacija nije prepreka za lasersko skidanje dioptrije.


6. Mogu li vježbati nakon laserskog skidanja dioptrije?

2-3 tjedna nakon zahvata može se početi s laganom tjelovježbom poput trake za trčanje, vožnje sobnog bicikla, ali se treba voditi računa da se spriječi ulazak znoja u oči (trakama, znojnicama), kupanje u moru, a nakon mjesec dana kupanje u bazenu. Teži fizički napori teretana i kontaktni sportovi nakon mjesec dana poslije zahvata.


7. Kako dugo nakon laser operacije ne smijem prati kosu?

Prvih nekoliko dana (poželjno je 5 dana) treba izbjegavati dodir očiju s vodovodnom vodom pošto se tamo nalazi mikroorganizmi koji predstavljaju potencijalnu opasnost od infekcije za svježe operirano oko.


8. Zašto se meke leće skidaju 3 dana prije pregleda za laser operaciju, a 24 sata prije općeg pregleda?

Zato što detaljno radimo snimke rožnice i da bi topografija bila mjerodavna potrebno je minimalno 3 dana da se rožnica oporavi.


9. Nakon PRK metode koliko dugo se ne smijem baviti fizičkim aktivnostima?

2-3 tjedna nakon zahvata može se početi s laganom tjelovježbom poput trake za trčanje, vožnje sobnog bicikla, ali se treba voditi računa da se spriječi ulazak znoja u oči (trakama, znojnicama), kupanje u moru, a nakon mjesec dana kupanje u bazenu. Teži fizički napori teretana i kontaktni sportovi nakon mjesec dana poslije zahvata.


10. U kojem periodu, nakon obavljenog pregleda, mogu napraviti operaciju?

Preglede za lasersko skidanje dioptrije obavljamo od ponedjeljka do četvrtka. Tijekom srpnja i kolovoza operativni zahvati laserskog skidanja dioptrije se obavljaju samo četvrtkom; dok se ostale mjesece zahvati obavljaju ponedjeljkom i četvrtkom.  Pacijent koji je napravio pregled u pravilu u istom tjednu može biti i operirani. Nakon obavljenog pregleda nalazi vrijede 6 mjeseci unutar čega je potrebno napraviti operaciju, a da se pregled ne treba ponavljati.


11. Ako imam povišeni očni tlak mogu li na lasersko skidanje dioptrije?

Odgovor na ovo pitanje nije moguće generalizirati. Individualno je i ovisi o tome koliko je povišen očni tlak. Glaukom treba pratiti. Ako je stanje stabilno i nema progresije nije kontraindikacija. Ovisno o stanju živca i vidnog polja na pregledu liječnik će vam preporučiti najbolje rješenje.


12.Ako imam keratokonus mogu li laserski skinuti dioptriju?

Nažalost, ne.


13. Moram li nakon laser operacije nositi sunčane naočale i u kući?

Sunčane naočale nosite prilikom izlaska iz Klinike nakon operacije do dolaska kući. Nakon toga sunčane naočale ne trebate nositi u kući, a poželjno je da ih nosite kada izlazite van.


14. Ako imam dijabetes mogu li na lasersko skidanje dioptrije?

Može, nije kontraindikacija ako nema oštećenja očne pozadine.


15. Trebam li za pregled i laser operaciju skinuti umjetne trepavice?

U pravilu za pregled za lasersko skidanje dioptrije nije potrebno skinuti umjetne trepavice dok je za operaciju to svakako potrebno napraviti.


16. Kako dugo nakon zahvata ne smijem koristiti šminku?

3 tjedna nakon zahvata potrebno je izbjegavati maskaru i olovku za oči.


17. Ako se menstrualni ciklus ustabilio, a još dojim, mogu li na lasersko skidanje dioptrije?

Ne. Lasersko skidanje dioptrije se ne savjetuje za vrijeme dojenja. Pročitaj više: https://svjetlost.hr/blog/smiju-li-trudnice-na-lasersko-skidanje-dioptrije/2689.


18. Koliko dugo nakon operacije moram izbjegavati zadimljene i prašnjave prostorije?

Savjetuje se izbjegavanje zadimljenih prostorija 2-3 tjedna nakon operacije.


19. Može li se lasersko skidanje dioptrije operirati više puta?

Može. Kod vrlo malog broja pacijenata (manje od 1%) moguć je povrat dioptrije i tada ukoliko stanje dozvoljava može se napraviti ponovni zahvat.


20. Što ako nisam pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Ukoliko osoba zbog određenih indikacija (npr. dioptrije iznad -10 ili +6 te ±6 cilindara astigmatizma, nedovoljne debljine ili strukturnih promjena rožnice...) nije kandidat za lasersku korekciju vida, moguće je izvesti drugi tip operacije koji uključuje ugradnju leća kako bi se uklonila dioptrija.
Ako je prisutno zamućenje očne leće (mrena ili katarakta) i/ili se osoba želi riješiti i čitalačke dioptrije i dioptrije za daljinu, rješenje je ugradnja multifokalnih ili leća s proširenim rasponom vida.


21. Boli li operacija laserskog skidanja dioptrije?

Prije samog zahvata pacijentu se u oko ukapava anestezija kapljicama pa operacija prolazi bezbolno.


22. Što ako trepnem prilikom zahvata ili pomaknem oko?

Držač vjeđa tijekom zahvata onemogućuje treptaje oka, a kako se procedura odvija u kapljičnoj anesteziji i traje svega nekoliko minuta, osjećaj neugode je minimalan. Laser je opremljen sustavom za praćenje mikropomaka oka koji reagira u milisekundama. Ako pacijent pomakne oko laser automatski prekida s radom. Laser je programiran isporučiti zraku na točno zadano mjesto.


23. Mogu li oslijepiti prilikom zahvata?

Sam zahvat laserskog skidanja dioptrije se izvodi na površini oka (na rožnici), a svi centri za vid se nalaze u pozadini oka, tako da ne postoji mogućnost da bi laser mogao izazvati sljepoću. Laser radi na principu hladnog snopa svjetlosti koji ne može oštetiti okolno tkivo niti prodrijeti dublje u oko nego je to potrebno.


24. Je li lasersko skidanje dioptrije trajno?

Rezultati laserskog skidanja dioptrije trajni su u 98% slučajeva. Kod iznimno visokih dioptrija, u manje od 2% slučajeva, zabilježeni su povrati daleko manje dioptrije od one prije laserske korekcije. Međutim, i kod tih osoba, ukoliko su zahvat obavile u proteklih 10-ak godina, s današnjom je tehnologijom moguće ponoviti zahvat bez dodatnog rizika za oči. Povrat dioptrije nije rezultat loše obavljenog zahvata, nego osobnih, genetskih i okolišnih faktora svakog pojedinog oka (daljni rast dioptrije uvjetovan genetskim faktorima, nepravilni procesi zarastanja i dugotrajan rad na blizinu).


25. Može li se laserskim skidanjem dioptrije skinuti i astigmatizam (cilindri)?

Može, laserski se skida do ± 6 cilindara astigmatizma. Ukoliko osoba ima i kratkovidnost ili dalekovidnost ona se skida u istom koraku. Cijena zahvata ista je bez obzira ima li osoba sfernu dioptriju ili cilindre ili kombinaciju jednog i drugog.


26. Imam 65 godina, dijagnosticirana mi je siva mrena, jesam li kandidat za lasersku korekciju dioptrije?

Ukoliko je dijagnosticirana mrena, ona se mora operativno ukloniti. U tom slučaju se ne radi lasersko skidanje dioptrije već operacija mrene s ugradnjom leće. Operacija se vrši tako da se vaša prirodna očna leća koja je zamućena, izvadi iz oka i zamjeni se s bistrom umjetnom lećom. Prilikom zamjene leće također se korigira dioptrija. U Klinici Svjetlost može se ugraditi multifokalna leća koja omogućava dobar vid na svim udaljenostima, bez potrebe za nošenjem naočala.


27. Imam dioptriju -13, kako mi možete pomoći?

Za sve osobe koje imaju dioptriju veću od -10 ili +6 postoji mogućnost ugradnje fakičnih leća u oko. Fakične leće se ugrađuju na prirodnu očnu leću i u potpunosti rješavaju problem s dioptrijom. Važno je napraviti detaljan oftalmološki pregled sa svim snimanjima kako bismo vidjeli koja fakična leća bi bila najbolje rješenje.
 

28. Smiju li trudnice na lasersko skidanje dioptrije?

Tijekom trudnoće ženin organizam, pa tako i oči, prolazi mnoge hormonski uvjetovane promjene. Operacije laserskog skidanja dioptrije se ubrajaju u elektivne zahvate (zahvati na koje se može čekati) i preporuka je da se ne izvode za vrijeme trudnoće i dojenja. Optimalno planiranje laserskog skidanja dioptrije u žena koje planiraju trudnoću bilo bi 2-3 mjeseca prije trudnoće ili po stabilizaciji menstrualnog ciklusa iza poroda.
 

29. Je li suhoća oka nakon zahvata trajna?

Nakon laserske operacije dolazi do pojačane suhoće oka u minimalnom trajanju od 6 tjedana i tada treba koristiti umjetne suze. Prema najnovijim studijama (izvođenim na najnovijim laserskim tehnologijama - flap kreiran femtosecond laserom, a skidanje dioptrije na novim brzim excimer laserima) utvrđeno je da je nakon 6 mjeseci završeno potpuno cijeljenje oka i 99% pacijenata nema nikakve simptome. Nešto jače simptome suhog oka, koji mogu trajati i duže od 6 tjedana, imaju isključivo osobe koje su dugi niz godina veliki broj sati u danu nosili kontaktne leće (osobito meke). Razlog produženoj suhoći oka kod takvih osoba je primarni poremećaj stanica sluznice oka uzrokovan kontaktnim lećama. Pri nošenju kontaktnih leća (osobito mekih) leća se naslanja na sluznicu oka te dolazi do neprestanog trenja stanica lećom zbog normalnih pokreta oka i treptanja. Zbog toga je iznimno važno da i nositelji kontaktnih leća preko leća kapaju umjetne suze kako bi barem djelomično ublažili oštećenja tih stanica i suhoću oka (i leće da bi održale vlažnost upijaju suze). Prekomjerna suhoća oka glavni je razlog prestanka nošenja kontaktnih leća, a svi nositelji kontaktnih leća nakon 10 godina nošenja leća imaju neki od simptoma suhog oka. Ako su simptomi jako izraženi potrebno je suhoću oka tretirati prije samog laserskog zahvata.