Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Novosti
Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

Cornea Lux je nova personalizirana usluga Klinike Svjetlost u liječenju bolesti rožnice

Cornea Lux je nova personalizirana usluga Klinike Svjetlost u liječenju bolesti rožnice
Cornea Lux je nova tailor made u procesu liječenja bolesti rožnice.
Cornea Lux je nova tailor made usluga Klinike Svjetlost. Personalizirana je potrebama pacijenata u procesu liječenja bolesti rožnice. Pacijentima sa smanjenom vidnom oštrinom nedovoljnom za normalno funkcioniranje, npr. nemogućnost dobivanja vozačke dozvole uzrokovane promjenama na rožnici kroz Cornea Lux uslugu omogućit će se poboljšanje vidne oštrine i ukupna kvaliteta vida. Pod pojmom personalizirana podrazumijeva da se za svakog pacijenta posebno radi proces dijagnostike i liječenja s obzirom da je svačiji ožiljak ili greška oka individualna.
 
Trenutna opće prihvaćena praksa u Hrvatskoj te jugoistočnoj Europi je da pacijenti s bolešću idu na transplantaciju rožnice, a s ovom uslugom primarni cilj je smanjenje broja operacija rožnice i smanjenje stupnja invalidnosti kod osoba s bolestima rožnice kao što su degeneracija rožnice (primarno keratokonus), granularna distrofija, te ozljede i infekcije rožnice.
Prednosti naspram dosad korištenih metoda su višestruke. Oporavak je do šest puta kraći, kraća je i postoperativna terapija, nema potrebe za imunosupresivnom terapijom, a potreba za operacijom je odgođena ili u potpunosti eliminirana. Jedna od prednosti je i cijena koja je do 40% niža u odnosu na druge metode. Sve navedeno povećava ukupnu kvalitetu života kroz znatno poboljšanje vidne oštrine i zdravlja oka bez potrebe za operacijom, minimalno vrijeme oporavka omogućuje pacijentima više slobodnog vremena, kao i manje troškove liječenja i manje propuštene troškove uzrokovane oporavkom (bolovanjem).
 
Na tržištu postoji nekoliko alternativa transplantaciji rožnice:
  • korištenje PTK modula na laseru - problem tog rješenja je što on nije personaliziran, odnosno tkivo se jednako uklanja sa svih dijelova rožnice bez navođenja lasera na područje problema
  • ručno struganje distrofije koje je manualno i nije precizno kao programirani laser kada je riječ o distrofiji i ožiljcima
  • topografsko tretiranje keratokonusa koje je na margini medicine u smislu opće prihvaćenosti zbog velikog straha da se time dodatno destabilizira rožnica. Što nije utemeljeno na novim saznanjima i medicini baziranoj na dokazima
  
Cornea Lux objedinjuje poznate postupke i zahvate u liječenju bolesti oka, uključujući i specijalne dijagnostičke procedure i specijalni režim lijekova prije i poslije zahvata, potpuno personalizirane ablacijske profile te napredne modele imunološke modulacije odgovora tkiva na zahvat, u jedinstveni inovativni protokol.
Zahvat traje 30 do 45 minuta u odnosu na klasični način skidanja dioptrije koji traje 20 minuta.

Dosadašnji postupci liječenja rožnice imaju nekoliko mana koje ova inovativna metoda eliminira ili u velikoj mjeri smanjuje. Dosadašnja praksa uzrokovala je izrazito dug oporavak i bolovanje (minimalno 3 mjeseca), neprestanu kontrola liječnika i hospitalizaciju ne kraću od 7 dana. Nakon operacije bila je potrebna imunosupresivna terapija, a u određenom broju slučaju i ponovna transplantacija rožnice. U slučaju transplantacije rožnice na oba oka, period između operacija je minimalno godinu dana, a s obzirom na senzibilizaciju prvom transplantacijom, druga postaje visoko rizična za odbacivanje transplantanta.
Sve navedeno negativno utječe na kvalitetu života pacijenta kroz nekoliko činjenica. Potreba za dugim bolovanjem i mirovanjem, smanjeno slobodno vrijeme, te smanjeni prihodi od rada s obzirom na bolovanje.

Oglas je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.