Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Novosti
Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

Iz Klinike Svjetlost u svijet

Iz Klinike Svjetlost u svijet
Live Surgery u Klinici Svjetlost i detalji najvažnijeg oftalmološkog događaja.
Iz Klinike Svjetlost u Zagrebu uživo se prenosilo 9 operativnih zahvata u 40 zemalja.
 
Tijekom dva sata popodneva 24.11.2020 iz Zagrebačke Klinke Svjetlost tim liječnika predvođen profesorom Gabrićem izveo je 9 kompleksnih operativnih zahvata demostrirajući najnovije tehnike i materijale u oftalmologiji.
 
Sam virtualni skup organizirala je kompanija Johnson & Johnson, koja je po časopisu Fortune već 18 godina na listi najinovativnijih kompanija na svijetu, a polju medicinskih inovacija već su 7 godina za redom na prvom mjestu.
 
Johnson & Johnson je prema riječima gospodina Thomasa Mullnera, direktora za regiju srednje Europe, odlučio svjetsku premjeru nove intraokularne leće Synergy Toric, koja osim dioptrije na blizinu i daljinu ispravlja i astigmatizam, organizirati u suradnji s Klinikom Svjetlost. To je nadogradnja na Synergy leću koja je predstavljena prošle godine i po ugradnji koje s 1300 implantacija, Svjetlost apsolutno prvi centar u svijetu, a profesor Gabrića. s osobno 800 implantacija, pojedinačno najiskusniji kirurg na cijelom svijetu za tu leću.

 
 

Slika 1: Prof. dr. sc. Gabrić za vrijeme ugradnje Synergy intraokularne leće


Sam skup pratilo je preko 800 liječnika iz 40 zemalja svijeta među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Belgiju, Dansku, Norvešku, Švedsku, Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Tursku, Maroko i još mnoge druge.
 
Osim što su mogli gledati 9 operativnih zahvata uživo virtualni sudionici mogli su postavljati pitanja kirurzima o njihovom osobnom iskustvu s tim lećama i tehnikama operacija koje koriste, no ipak najveći interes sudionika je bio za osobno iskustvo profesora Gabrića koji ima upravo tu leću ugrađenu u svoje oko. 
 
 
 Slika 2: Prof. dr. sc. Gabrić i prof. dr. sc. Iva Dekaris tijekom obraćanja uživo
 
 
Operirao sam mnogo poznatih od Ivane Trump, Franca Nera, Armanda Assantea, Lepe Brene, Nede Ukraden, Tim Rotha, pola političara iz regije… No kad je došlo vrijeme za moju operaciju odabrao sam Synergy. U drugom oku već imam Symfony što je prošla generacija Johnsonove leće, a pred 13 godina sam dioptriju skinuo laserom. Pravilo je u Svjetlosti da nikada pacijentima ne nudimo zahvat ili tehnologiju u koju sami ne vjerujemo.” rekao je gledateljima prof. Gabrić.
 
Tijekom skupa je osim Synergy Torica prikazano korištenje naprednog lasera za operaciju leće, 3D vizualizacije, OCT vođene vitreoretinalne kirurgije te Femtosecond lasersko skidanje dioptrije.
Sam skup dokaz vrhunske kvalitete Svjetlost na svjetskoj razini jer je globalna kompanija mogla odabrati bilo koji centar na svijetu za ovakav događaj.
 
Pred 20 godina mi smo odlazili na kongrese u svijetu da bi vidjeli što je to novo i donijeli to u Hrvatsku. Pred 5 godina smo počeli dobivati nove tehnologije i prezentirati ih kolegama na kongresima, a evo danas svijet gleda u Hrvatsku i Svjetlost da bi vidjeli što je novo i inovativno u oftalmologiji. To me čini strašno ponosnom.” izjavila je prof. Iva Dekaris koja je bila lokalni moderator događaja te medicinski direktor Klinike Svjetlost i predsjednica Europskih očnih banaka.
 
 
 
 
 Slika 3: Prof.dr.sc. Ratimir Lazić, vitroretinalni kirurg odgovara na pitanja o  operaciji u društvu prof.dr.sc. Ive Dekaris, medicinske direktorice Klinike Svjetlost
 
 
“Mi već imamo utakmica u nogama, već smo sudjelovali na sličnim “live surgery” eventima, dapače odlukom žirija i publike smo 2015. dobili i Oskar na skupu u Milanu. Tada je sudjelovalo nekoliko centara i prijenos je bio putem satelita iz Zagreba. Mislim da će zbog COVID-19 ovakav način edukacije potrajati, a mi smo danas pokazali da znamo napraviti event na svjetskom nivou i prikazati najbolje što postoji u oftalmologiji na atraktivan i zanimljiv način. Već su nas kontaktirali iz 2 velike kompanije jer žele da za njih radimo sličan skup. Ovime se Hrvatska medicina stavlja u prvi plan po kvaliteti i mi smo ti koji prenosimo znanje.” Zaključio je dr. Ante Barišić koji je bio zadužen za tehnički aspekt ovog eventa.
 
 
 
Svjetlost postoji već 23 godine, danas je zaposleno više od 250 ljudi od kojih čak 77 liječnika, može ih se naći na 6 lokacija - Zagreb, Split, Sarajevo, Banja Luka, Budva i Skopje. S obzirom na epidemiološku situaciju već su najave za 2 velike kompanije koje bi sa Svjetlosti organizirale slične live evente u sljedećim mjesecima.