Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Novosti
Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

Klinika Svjetlost bogatija za još jednu doktoricu znanosti!

Klinika Svjetlost bogatija za još jednu doktoricu znanosti!
Dr. Maja Pauk Gulić uspješno je obranila doktorsku disertaciju s područja transplantacija rožnice i stekla titulu doktorice znanosti. Čestitamo!
Zagreb, 24. siječanj 2018. - Dr. Maja Pauk Gulić, oftalmologinja Klinike Svjetlost, uspješno je obranila doktorsku disertaciju i stekla titulu doktorice znanosti. Doktorski rad pod mentorstvom prof. Ive Dekaris izradila je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, istražujući proces prihvaćanja i odbacivanja transplantirane rožnice.

“Transplantacija rožnice je jedna od najljepših, ali i najkompliciranijih operacija u oftalmologiji”, kaže dr. Pauk Gulić objašnjavajući razloge zbog kojih se odlučila istraživati ovo područje. To je ujedno i najuspješnija od svih operacija transplantacija tkiva i organa u ljudskom tijelu. Nažalost ipak postoje slučajevi i kada to nije.

“Uspješnost ovisi o bolesti oka radi kojeg ju izvodimo, načinu na koji izvodimo zahvat i kvaliteti postoperativnog praćenja pacijenta i ona je kod naših niskorizičnih pacijenata oko 95%. Uveli smo i novije metode liječenja za pacijente koji zbog svoje dijagnoze imaju nisku šansu preživljenja transplantata. I kod njih smo podignuli stopu preživljenja na preko 70%, dok su podaci iz drugih centara na oko 50%”, pojašnjava mentorica prof. Iva Dekaris.

Dr. Pauk Gulić objašnjava i što je bio cilj istraživanja: “Ovim istraživanjem htjeli smo utvrditi zašto je kod nekoga transplantacija uspješna, a kod nekoga tijelo ne prihvaća novu rožnicu i koji su citokini i molekularni mehanizmi važni i sudjeluju u mehanizmu prihvaćanja ili odbacivanja rožnice”. Doktorski rad dr. sc. Pauk Gulić može se pronaći pod naslovom Uloga pro-angiogenih citokina i njihovih receptora u nastanku neovaskularizacije kod presađene rožnice

Istraživanje je provedeno u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, a rezultat su nove spoznaje koje bi u budućnosti mogle biti osnova za novi lijek koji bi pomogao u liječenju pacijenata s transplatiranom rožnicom i u konačnici dodatno povećao uspjeh operacije. U Klinici Svjetlost do sada je obavljeno više od petsto transplantacija rožnice.

Primarno područje rada dr. sc. Pauk Gulić su bolesti prednjeg očnog segmenta, prvenstveno bolesti rožnice. Svakodnevne aktivnosti obuhvaćaju dijagnostičke i terapijske procedure kod pacijenata prije i nakon transplantacije rožnice, a izvodi i operacije laserskog skidanja dioptrije.

U Klinici Svjetlost sada su zaposlena 2 redovna profesora oftalmologije, 2 docenta, 4 doktora i jednog magistra znanosti, a u postupku stjecanja doktorata je čak sedmero liječnika specijalista oftalmologije.