Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Novosti
Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

​Nova metoda operacije mrene razvijana u Hrvatskoj

​Nova metoda operacije mrene razvijana u Hrvatskoj
Ovo je već treća studija u kojoj je svjetska korporacija Johnson & Johnson Vision odabrala Svjetlost za partnera.
Zadnja 3 mjeseca u Zagrebačkoj Klinici Svjetlost provodi se istraživanje nove generacije uređaja za lasersku operaciju mrene.
Ovo je već treća studija u kojoj je svjetska korporacija Johnson & Johnson Vision odabrala Svjetlost za partnera, prve dvije studije bile su vezane za razvoj leća, Symfony i Synergy. Te su leće liječnici Svjetlosti ugradili tisućama ljudi uključujući veliki broj slavnih među kojima i Tim Rothu, Ivani Trump, Armanadu Assanteu, Francu Neru, Lepoj Breni, Radi Šerbeđiji, Maji Šuput i mnogim drugima.

U svijetu se već nekoliko godina struka i industrija bave problematikom operacije mrene sa laserom, no konsenzus nikako nije postignut… Problem je što su ti uređaji jako skupi, a njihovi rezultati nisu bili naročito bolji od ultrazvučnih operacija, no najveći problem bio je software koji nije omogućavao da se operacije do kraja personaliziraju za svakog pacijenta. Tim iz Svjetlosti surađuje već 3 mjeseca intenzivno sa dizajnerima nove generacije softwarea za ovaj uređaj. Kao zahvalnost za suradnju na ovom projektu Johnson & Johnson Svjetlosti poklanja ovaj vrlo skupi uređaj te pripremaju veliki projekt gdje će Svjetlost postati edukacijski centar za laserske operacije mrene za područje Europe. Svjetska kompanija kao Johnson & Johnson može za partnera odabrati bilo kojeg liječnika ili ustanovu, odabirom Svjetlosti imamo još jedan dokaz da veličina zemlje iz koje dolazite nije bitna kao kvaliteta.

Profesor Gabrić objašnjava zašto tek sada u javnost iznose da rade ovu novu metodu operacije mrene: „Tehnologija napreduje strašnom brzinom i postoji zlatni standard u operaciji mrene, a to je ultrazvučna operacija mrene. Mi kao ustanova sa nekoliko tisuća takvih zahvata godišnje i više od 1500 ugradnji takozvanih premium leća, što je gotovo više od svih liječnika u jednoj daleko bogatijoj Austriji, prije nego javnosti predstavimo nove usluge provodimo i vlastita ispitivanja i istraživanja tih uređaja. Uređaj za lasersku operaciju mrene u Svjetlosti djeluje od sredine studenog 2019. godine i izveli smo već više od 100 zahvata na njemu no prije nego smo uslugu ponudili javnosti htjeli smo provesti vlastito praćenje rezultata prvih pacijenata koji su bez dodatne naknade dobili ovu novu inovativnu uslugu.“
„Kada postoji zlatni standard u medicini bitno je nešto novo usporediti sa tim standardom, jer ne mora sve što je novo biti bolje, posebno kada su rezultati ultrazvučne operacije gotovo savršeni. Prvi pacijenti kojima je izveden ovaj tip zahvata sada su otprilike 3 mjeseca u intenzivnom praćenju kako bi mi bili sigurni da su rezultati isti ili bolji. Prije nego se usluga oglasi i ponudi široj javnosti. Jer marketing kompanija koje proizvode te uređaje je jedno, a vlastito iskustvo je ipak jedino relevantno kod usporedbe sa zlatnim standardom. Sada zapravo tek možemo reći da smo sigurni da je ono što proizvođač promovira stvarno i istinito, radi se o velikim iznosim koji se ulažu u razvoj uređaja i ne možete slijepo vjerovati što kaže industrija, posebno kada govorimo o rezultatima operacija na živim ljudima.“ Naglasila je prof. dr. sc Iva Dekaris, kirurg sa preko 25 godina iskustva u operacijama mrene i transplantacijama rožnice.

„Osobno sam izvela preko 15 000 zahvata na sličnom uređaju, također femto laseru no za rožnicu koji se koristi u postupku laserskog skidanja dioptrije i naravno da me je jako zanimalo kako se slična tehnologija primjenjuje na drugi tip operacija oka. Iskreno od kad radim u Svjetlosti pratim pacijente sa premium lećama nakon operacije mrene i mogu reći da su naši rezultati uvijek bili bolji od onih koje smo vidjeli da drugi kolege imaju na svjetskim i europskim kongresima. Izvela sam prvih 50 zahvata na ovom novom uređaju i osobno ispratila sve pacijente i moram priznati da u usporedbi sa onim zlatnim standardom koji je spomenuo prof. Gabrić i prof. Dekaris ovaj uređaj omogućava rezultate koji su jednako dobri, ako ne i bolji od zlatnog standarda.“ Objasnila je dr. sc. Maja Bohač, refraktivni kirurg sa preko 30 000 zahvata laserskog skidanja dioptrije.

„Mene je oduševilo što često u operaciji mrene imamo pacijente koji su imali ono staro uvjerenje, da „mrena mora sazriti“ prije nego se operira. No to pravilo već 30 godina zapravo ne vrijedi no u našem narodu još se vjeruje u to… To nije problem samo po sebi, no kod ultrazvučne operacije mrene kada je mrena „mlada“ operacija je brza i trebamo jako malo ultrazvučne energije da se mrena „razbije“ što dovodi do jako brzog oporavka pacijenata nakon operacije. No kada se dogodi da pacijent ima „zrelu“ mrenu onda moramo jako puno koristiti ultrazvuk i operacija traje duže, a oporavak je umjesto 24 sata traje i do nekoliko tjedana. Koristeći ovaj novi laser napravili smo nekoliko tih „zrelih“ mrena i drastično smanjili vrijeme oporavka! To me strašno veseli jer sada i ti pacijenti imaju priliku brzo se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.“ Pokušao nam je dočarati doktor Barišić, voditelj odsjeka za kirurgiju mrene u Klinici Svjetlost.

Doktor Ivan Gabrić koji je jedan od kirurga koji rade na ovom novom laseru iznio je svoja prva iskustva: „Iako sam relativno mlad izveo sam veliki broj laserskih operacija dioptrije, gotovo isključivo tehnologijom femtolasera i ovaj uređaj za operaciju katarakte meni je prirodni dio evolucije u oftalmologiji. Moj otac je počeo operirati mrene prije nego sam se ja rodio, njegovo kirurško iskustvo koje je stekao je za mene iskreno nedostižno. On je izveo preko 60 000 takvih operacija i postavlja jako visoku ljestvicu za sve nas u Svjetlosti, njegovi su rezultati, brzina i kirurška vještina u klasičnoj metodi nedostižni, usporedio sam svih 100 operiranih pacijenata na novom laseru sa njegovim standardom i njegov osobni standard ultrazvučnom operacijom je takav da nema vidljive razlike. No, samo je jedan Nikica Gabrić i za nas mlađe kirurge koji nemamo takvo ogromno iskustvo ovaj uređaj omogućava da unatoč manjem iskustvu mi možemo postići iste rezultate.“

Mi ovdje govorimo o automatizaciji i robotizaciji medicine. Mi stariji kirurzi imamo enormno iskustvo koje smo stekli kroz godine rada, mladi kirurzi nikad neće moći to iskustvo steći dovoljno brzo te ovakvim uređajima medicina i industrija omogućuju da veći broj liječnika može raditi operacije mrene. Na godinu se u svijetu operira preko 30 milijuna operacija mrene. Za sada je gotovo 90% operacija ultrazvukom, 8% su stare metode operacije iz sredine 20. stoljeća i manje od 2% su operacije na ovakvim uređajima za lasersku operaciju mrene. Ja sam još ta stara garda koja može operirati na stari način, ultrazvukom kao zlatnim standardom i sad ovim novim femto laserom, no moji mlađi liječnici vjerojatno nikad neće niti naučiti stare načine jer je njihovo vrijeme prošlo.“ Naglasio je prof. Gabrić.

„Svjetlost je uvijek bila prva u laserskim operacijama, znate 1998 godine smo prvi doveli laser za skidanje dioptrije u Hrvatsku, 2007. prvi smo donijeli laser nove generacije za skidanje dioptrije na kojem su operirani gotovo svi naši doktori uključujući prof. Gabrića, dr. sc. Bohač i moj brat Ivan, takav laser danas je u većini drugih ustanova u Hrvatskoj a mi smo prešli na novu bolju platformu 2011. Prvi femto laser za operaciju dioptrije doveli smo još davne 2010. godine, a 2011. uveli smo prvi femtolaser za operaciju čitalačke dioptrije. Laser za operaciju mrene došao je u 2019. i nastavljamo taj niz gdje smo uvijek lider na tržištu laserske kirurgije oka. No zato što smo tako veliki sustav sa 7 centara i preko 220 zaposlenih prije nego bilo što ponudimo svojim pacijentima volimo biti 100% sigurni da se radi o usluzi koja je bolja ili jednako dobra onoj koju već nudimo.“ Rekao nam je Krešimir Gabrić, dr. med. jedan od liječnika koji izvode laserske operacije mrene.

Osim što su vodeći po uvođenju novih operacija laserom, Klinika Svjetlost vodeća je, ne u Hrvatskoj već i u svijetu, po uvođenju novih intraokularnih leća koje se ugrađuju nakon operacije mrene. Prošla generacija takvih leća Symfony bila je ispitivana tokom 2014. godine u Svjetlosti i postala je sada neki oblik zlatnog standarda u svijetu, no Svjetlost je u 2019. godini dobila na testiranje među prvima u svijetu novu leću, Synergy, radi se leći 5. generacije koja omogućava još bolji vid na svim udaljenostima sa manje smetnji od ranijih generacija. Od 8 centara u svijetu koji su testirali ovu leću Svjetlost je jedini iz Centralne i Jugo-istočne Europe, a nakon inicijalnog ispitivanja Svjetlost je ugradila više ovih leća od svih drugih centara zajedno! Rezultate tih leća osobno je predstavio prof. Gabrić pred 800 liječnika iz Europe i svijeta tokom europskog kongresa u Parizu.
Upravo Synergy su leće koje je prof. Gabrić ugradio Tim Rothu, američkom glumcu, jednom u nizu poznatih svjetskih zvijezda koji su svoju operaciju mrene odlučili obaviti upravo u Svjetlosti. Tokom zadnje dvije godine premium intraokularne leće u Svjetlosti ugradili su već spomenutom Tim Rothu, Ivani Trump – prvoj supruzi američkog predsjednika Donalda Trumpa, Joe Cinqueu – predsjedniku Američke Akademije za uslužne djelatnosti, Armandu Assanteu – američkom glumcu, Cassandri Gavi – američkoj filmskoj producentici, Francu Neru – talijalnsko-američkom glumcu, Radi Šerbeđiji, Lepoj Breni i tisućama drugih zadovoljnih pacijenata.


Laserska operacija sive mrene pruža manje invazivni, individualiziraniji postupak operacije s preciznošću većom od tradicionalne tehnike. Napredna tehnologija kreira 3D jedinstvenu mapu oka i leće te personalizira tretman po specifikacijama mape. Femto sekundni laser omekšava i razbija kataraktu u tanke komadiće, omogućavajući lakše i nježnije odstranjivanje. Kada je uklonjena katarakta, ugrađuje se leća.
 
Prednosti laserske operacije sive mrene:
  • Personalizirani pristup svake operacije
  • Operativni tijek vođen kompjuterski
  • Visoka preciznost, točnost i reproducibilnost zahvata
  • Manje invazivan zahvat i trauma za oko 

​Nova metoda operacije mrene u razvijana u Hrvatskoj