Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr

Novosti

Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

Očna banka: Zahtjevna situacija i pozitivne vijesti

Očna banka: Zahtjevna situacija i pozitivne vijesti
Članak prof.dr.sc. Dekaris u Eurotimes-u prenosimo u cijelosti. 
Prof.dr.sc. Iva Dekaris, medinska direktorica i voditeljica odsjeka za rožnicu Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost u Zagrebu, Hrvatska i predsjednica Europskog udruženja očnih banaka, naglašava tešku situaciju s kojom je očna banka suočena kao posljedica COVID-19 pandemije.

„Čitavo medicinsko osoblje u ovom trenutku suočeno je s teškom situacijom i očna banka nije iznimka. Europsko udruženje očnih banaka (EEBA) ulaže napore da su svi članovi izviješteni i informirani o razvoju pandemije dijeleći preporuke i upute vezane za COVID-19.  

Uzimajući u obzir izbijanje SARS-CoV-2 članovi Globalnog udruženja očnih banaka (GAEBA) konsolidirali su međunarodni odgovor o očnim donacijama kao globalnu obavijest koja naglašava preporuke koje se primjenjuju u zonama žarišta virusa kao i u ne pogođenim zonama. Kako odgovor na pandemiju varira u svijetu, i kontinuirano će se mijenjati ovisno o zemlji i načinu širenja virusa, EEBA savjetuje da se sve očne banke i njihovi medicinski direktori blisko surađuju s Ministarstvom zdravstva i/ili odsjekom udruženja očnih banaka da bi se doznali točni lokalni i regionalni kriteriji za isključivanje i odgodu.

Do danas, EEBA Medicinska posebna interesna grupa (SIG) jeste izdala najnovije informacije EEBA-inih Minimalnih medicinskih standarda točno citirajući virus i metode evaluacije „Dokaz o drugim faktorima rizika za prijenosne bolesti na osnovu procjene rizika” (u Reviziji 5 EEBA Minimalnih medicinskih standarda).

Dodatno, medicinski SIG naglašava važnost da EEBA-ini članovi ostanu informirani i nadziru epidemiološki inteligentno rad na ovom problemu, kako bi i dalje bili u tijeku s nadzornim i epidemiološkim obavještajnim akcijama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti po ovom pitanju.

Nažalost, većina Europskih očnih banaka nije donirala tkiva za operacije koje nisu nužne u vrijeme pandemije i teško je predvidjeti kako se nositi u post-pandemijskom periodu sa svim operacijama koje su odgođene uslijed ove pandemije. Naša sposobnost da se u budućnosti opskrbimo očnim tkivom i stanicama optimalne kvalitete i sigurnosti za transplantaciju i liječenje očnih bolesti definitivno će ovisi o trajanju krize u Europi i možemo očekivati da neke Očne banke neće "preživjeti" ako pandemija potraje.

Tu su također i neke pozitivne vijesti za izvijestiti. Istraživački tim St-Etienne (aktivni članovi EEBA) su uključeni u istraživanje da bi mjerili prevalenciju kontaminacije SARS-CoV-2 u rožnici davatelja i odredili njen citopatogeni učinak.

Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti podijeliti više pozitivnih vijesti u bliskoj budućnosti."