Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Novosti
Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

Održan dan sjećanja na doajena oftalmologije prof. Čupaka

Održan dan sjećanja na doajena oftalmologije prof. Čupaka
Dan sjećanja na prof. Čupaka obilježen je minisimpozijem „Mladi u oftalmologiji“ na kojem su nagrađena četiri rada mladih oftalmologa
U znak sjećanja na doajena oftalmologije prof. dr. sc. Krešimira Čupaka u ponedjeljak 30. svibnja 2016. u KBC Zagreb održan je šesti minisimpozij „Mladi u oftalmologiji“ na kojem je četrnaest mladih oftalmologa predstavilo svoje istraživače radove. Četiri nagrade iz fonda Zaklade profs. drs. Ljiljane Zergollern i Krešimira Čupaka primili su dr. Mateja Končarević iz Klinike Svjetlost koja je predstavila rezultate usporedbe morfologije rožničnog preklopca između dva mirkokeratoma i tri femtosecond lasera, dr. Benedict Rak iz KB „Sveti Duh“ za rad na temu „Uvod u crosslinking: od fizike do medicine“, dr. Kristina Lončarić iz KBS Sestre milosrdnice koja je predstavila rezultate usporedbe Cluster algoritma Octopus perimetrije s trend analizom u otkrivanju glaukomske progresije te dr. Ana Meter iz KBC Zagreb s temom „Primjena EDTA u liječenju kalcificirane band keratopatije“.

Dan sjećanja na doajena oftalmologije na ovim prostorima prof. Krešimira Čupaka organizirali su Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta u Zagrebu KBC Zagreb, Klinika Svjetlost, Klinika za očne bolesti KBC „Sestre milosrdnice“, Klinike za očne bolesti Medicinskog fakulteta u Osijeku, KB „Sveti Duh“, Hrvatsko oftalmološko društvo i Zaklada profs. drs. Ljiljana Zergollern i Krešimir Čupak.

„Prof. Čupak najzaslužniji je za tehnološku transformaciju hrvatsku oftalmologije iz one 19. u 20. stoljeće, pri čemu je i posebnu pozornost posvećivao razvoju mladih oftalmologa i zato smo danas ovdje“, rekao je u uvodnom govoru doc. Tomislav Jukić, predstojnik Klinike za očne bolesti KBC Zagreb. Predsjednik Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva prof.dr. Zoran Vatavuk prisjetio se nekolicine istaknutih profesora koji su usmjeravali put današnjih generacije iskusnih oftalmologa, rekavši kako su svi oni imali zajedničkog učitelja, profesora Čupaka. „Profesor Čupak bio je predstojnik sve tri velike klinike u Zagrebu, a sudjelovao je i u izgradnji Klinike Svjetlost pomažući svom najboljem učeniku prof. Nikici Gabriću. Iza sebe ostavio je desetke profesora, docenata, operatera, učenika koji su oftalmologiju učinili respektabilnim dijelom hrvatskog zdravstva i medicine“, rekao je prof. Mladen Bušić, ravnatelj KB „Sveti Duh“. Profesor Nikica Gabrić naglasio je kako samo najbolji znaju dijeliti i uputio poruku sudionicima simpozija: „Profesor i profesorica Čupak nisu imali svoju djecu, ali su stvorili stotine stručnjaka i ako i vi želite biti veliki, morate odgajati i ulagati u druge ljude“. Dodao je i kako su supružnici Zakladi kojoj je na čelu ostavili pola milijuna eura za stipendiranje mladih pedijatara i oftalmologa, od čega je danas u mlade uloženo više od pola milijuna kuna, pri čemu nije smanjen fond Zaklade kojoj je na čelu. „Jedino je obrazovanje važno i zato ćemo ulagati i dalje“, rekao je prof. Gabrić. 

Zaklada koju su supružnici osnovali 2009. do danas je stipendirala 19 polaznika doktorskih studija pedijatrije i oftalmologije te podijelila 30 novčanih nagrada za najbolje radove mladih oftalmologa. „Danas smo čuli sjajna izlaganja i jako me veseli kada vidim kako se naša mladost razvija, time potvrđujete da je naše opredjeljenje bilo ispravno, hvala vam na tome“, zaključila je prof. Ljiljana Zergollern Čupak.