Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Novosti
Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

Održan Dan sjećanja na prof. Čupaka i simpozij "Mladi u oftalmologiji"

Održan Dan sjećanja na prof. Čupaka i simpozij
Povodom Dana sjećanja na doajena oftalmologije prof. Čupaka održan je simpozij na kojem je 12 mladih oftalmologa predstavilo svoje istraživačke radove.
Zagreb, 29. svibnja 2017. - Sedmu godinu za redom u KBC Zagreb održao se Dan sjećanja na prof. dr. sc. Krešimira Čupaka. Uz prisjećanje na doajena oftalmologije ovih prostora, dvanaest mladih oftalmologa predstavilo je svoje istraživačke radove na minisimpoziju "Mladi u oftalmologiji". Četvero najzapaženijih stručni odbor nagradio je iz fonda Zaklade profs. drs. Ljiljane Zergollern i Krešimira Čupaka.

"Profesor Čupak uvijek je bio okružen mladim suradnicima na koje je prenosio svoje znanje i iskustvo, volio je raditi s mladima i bio je potpora njihovom razvoju. Imao je posebnu snagu da napredne tehnologije sa Zapada donese i primjeni kod nas", rekao je doc. Tomislav Jukić, predstojnik Klinike za očne bolesti KBC Zagreb. "Stota obljetnica Medicinskog fakulteta prilika je da se prisjetimo velikana koji su zaslužni da je naša medicina perjanica Sveučilišta i da smo ponajviše zbog toga među 2,2% najboljih svjetskih sveučilišta", rekao je dekan prof. Marijan Klarica. 

Prof. Mladen Bušić, ravnatelj KB "Sveti Duh", prisjetio se karijere prof. Čupaka. "Bio je ravnatelj naše najstarije bolnice, Sv. Duha, karijeru je nastavio u Vinogradskoj, najveći je trag ostavio u KBC Zagreb, a karijeru je završio u Klinici Svjetlost", rekao je prof. Bušić i dodao kako je to razlog zašto sve ove institucije svake godine suorganiziraju Dan sjećanja. "Prof. Čupaka posebne su krasile dvije osobine: širina i otvorenost za mlade i potpora za njihov razvoj na svim razinama te publicistička djelatnost koja je bila najplodnija na ovim prostorima", dodao je.

"Danas je nezamislivo kako je oftalmologija u našim bolnicama izgledala prije prof. Čupaka. Svakog čovjeka obilježavaju četiri stvari: strast, posvećenost, fokus i vizija. Ključna je strast, jer ona znači da u poslu uživamo. Koliko ćemo se visoko u životu popeti ovisi o tome koliko ćemo investirati u sebe. Pravi mentori ne uče vas samo struci nego da vas učimo životu. Veliki broj stvari koje sam naučio od prof. Čupaka nastojim prenijeti na svoje đake, rekao je prof. Nikica Gabrić.

Nagrađeni radovi:
  • "Primarni maligni tumor vjeđe-prikaz slučaja", Maja Bakula, dr. med., KBC Zagreb
  • "Transplantacija matičnih stanica rožnice", Adi Pašalić, dr. med., Klinika Svjetlost
  • "Pomaže li regenerirajuća terapija matriksa u cijeljenju oštećenja rožnica smanjenje osjetljivosti?", Karla Ranđelović, dr. med., KBC "Sestre Milosrdnice"
  • "Pars plana vitrektomija - terapija vitreomakularne trakcije u X-vezanoj retinoshizi", David Grašić, dr. med., KB "Sveti Duh"
Zaklada koju su supružnici osnovali 2009. do danas je stipendirala 23 polaznika doktorskih studija pedijatrije i oftalmologije te podijelila 35 novčanih nagrada za najbolje radove mladih oftalmologa. „Naša misija bila je ulagati u mlade, a vi svake godine ovdje pokazujete da se ulaganje višestruko isplati i to me neizmjerno veseli“, zaključila je prof. Ljiljana Zergollern Čupak.
 
Program simpozija "Mladi u oftalmolgiji" nalazi se OVDJE.