Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Novosti
Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

Oftalmolozi Svjetlosti na kongresu ESCRS u Maastrichtu

Oftalmolozi Svjetlosti na kongresu ESCRS u Maastrichtu
Liječnici Klinike Svjetlost aktivno su sudjelovali na 21. zimskom Kongresu Europskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju održanom od 10. do 12. veljače 2017. godine u Maastrichtu. Na kongresu je sudjelovalo oko 1000 oftalmologa iz Europe i svijeta, a predstavljene su novosti u području operacija prednjeg segmenta oka: nove metode u refraktivnoj kirurgiji i kirurgiji katarakte, nove vrste intraokularnih leća i sl.
Zimski kongres Europskog društva za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (European Society of Cataract and Refractive Surgeons, ESCRS) bio je još jedna prilika koju su oftalmolozi “Svjetlosti” iskoristili kako bi na međunarodnoj razini prezentirali rezultate svojih istraživanja i održali tečajeve na kojima su predstavili vještine operacije mrene.

Ovogodišnji zimski kongres održan je od 10. do 12. veljače u nizozemskom Maastrichtu. Radi se o središnjem kongresu kirurga prednjeg dijela oka (katarakte, rožnica, skidanje dioptrije i sl.) na kojem se uobičajeno predstavljaju noviteti s područja kirurgije mrene tj. katarakte i refraktivne kirurgije. Ovogodišnji zimski kongres je 21. po redu, a sudjelovalo je oko 1000 oftalmologa iz Europe i svijeta. Od oftalmologa iz Svjetlosti predavanja su održale prof. Iva Dekaris i dr. Maja Bohač.

Prof. Iva Dekaris, službeni instruktor Europskog društva za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (ESCRS), vodila je praktični i teoretski tečaj operacije sive mrene. U praktičnom dijelu tečaja koji se obavlja na animalnim očima u tzv. wet-labu obučavala je specijaliste i specijalizante iz Njemačke, Nizozemske, Francuske, Ukrajine te Bosne i Hercegovine kako se pravilno vrši operacija mrene.

U teoretskom dijelu tečaja pod nazivom “Cataract Surgery Didactic Course” kojeg pohađa oko stotinjak oftalmologa, zajedno s ostalim pozvanim predavačima (iz Engleske, Njemačke, Rusije, Mađarske i Austrije) govorila je o kirurškim tehnikama prilikom komplikacija nastalih u operaciji mrene, te kakve se intraokularne leće trebaju upotrijebiti u takvim slučajevima.  

Doktorica Maja Bohač, voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju, u sklopu simpozija "Slobodne teme: Refraktivna kirurgija" prezentirala je svoja iskustva o rijetkoj pojavi takozvanih ektatičnih procesa nakon LASIK metode operacije, o njihovoj incidenciji i rješavanju. Tema je izazvala veliko zanimanje i brojne pozitivne komentare, ali i upite pune dvorane. 

Također, u sekciji „Poster prezentacija“ predstavila je 3-godišnje iskustvo Klinike za oftalmologiju s ugradnjom fakičnih ICL (Implantable Collamer Lens) leća, kao jedne od trenutno najreprezentativnijih leća tog tipa za rješavanje visokih dioptrija kod pacijenata koji nisu kandidati za lasersku operaciju.