Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Pregled

Kako izgleda pregled dubine oka: staklovine i retine?

Pregled dubine oka započinje utvrđivanjem vidne oštrine na oba oka. Slijede mjerenje očnog tlaka i pregled u ambulanti na biomikroskopu da se utvrdi postoji li prozirnost rožnice ili mrena.
  Pregledi dubine oka Zjenice ostaju proširene nakon pregleda oko 2 sata stoga je otežano čitanje ili vožnja automobilom nakon pregleda u periodu od 2 sata. Nakon toga u oči se kapaju kapi za širenje zjenica nekoliko puta. Zjenice se šire od 10 minuta do pola sata što je individualno. Pregled dubine oka radi se u ambulanti na biomikroskopu na način da liječnik prisloni lupu blizu oka ili nježno na anestezirano oko. Na taj način mogu se vidjeti detalji očne pozadine: staklovina i retina. Pregled traje sat vremena i nije bolan. Nakon pregleda par minuta pacijent može vidjeti zablještenje koje ubrzo prolazi.

Što nakon pregleda?

Nakon pregleda liječnik može postaviti dijagnozu i odrediti liječenje ili ordinirati dodatne pretrage. Obično se pregled upotpunjuje dodatnim pretragama kao što su: OCT- optička koherentna tomografija, fluoresceinska angiografija ili ultrazvuk oka. Sve ove pretrage mogu se učiniti odmah i nije potrebno dodatno naručivanje i dolaženje u očnu kliniku.

Nakon dodatnih pretraga liječnik određuje terapiju koja može biti terapija lijekovima, kapima, laserom, intraokularnim injekcijama ili zakazuje operaciju oka. Sva navedena terapija može se primjeniti odmah isti dan. Ukoliko je operacija hitna može biti organizirana isti dan kao npr. u slučaju ablacije retine ili ozljede oka stranim tijelom.

Hoće li biti potreban kontrolni pregled?

Retinalne bolesti su obično složene bolesti koje duže traju ili su kronične stoga je najčešće potrebno kontrolirati pacijente kroz duže vrijeme u tjednim ili mjesečnim intervalima. Na kontrolnim pregledima također se šire zjenice i mogu raditi neke pretrage ali u pravilu kontrolni pregled traje kraće.
NARUČITE SE

prof. dr. sc. Ratimir Lazić

Vitreoretinalni kirurg

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.