Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Zahvat i oporavak

Koji su najvažniji retinalni zahvati?

Najsloženiji retinalni zahvat je vitrektomija, operacija na stražnjem segmentu oka. Vitrektomijom liječnik retinalni kirurg pristupa u dubinu oka kroz 4 male rupice veličine svaka oko 1 milimetar na bjeloočnici te izvršava odstranjivanje staklovine i popravak retinalne patologije.

Radi li se vitrektomija u lokalnoj ili općoj anesteziji?

Razvojem tehnologije i operativnih tehnika danas je vitrektomija minimalno invazivni operativni zahvat koji se provodi u lokalnoj anesteziji, traje prosječno oko sat vremena i pacijent nakon zahvata ide kući. Zahvat je bezbolan, nema šavova i minimalno je traumatičan. Time je oporavak nakon operacije znatno ubrzan.
  Vitrektomija

Kako izgleda sam zahvat?

Vitrektomija se izvodi u operacijskoj dvorani pod mikroskopom uz prisutnost anesteziologa koji uz lokalnu anesteziju prati i vitalne funkcije pacijenta te po potrebi dodaje pacijentu lijekove za sedaciju. Anesteziolog prati vitalne funkcije, EKG, krvni tlak, disanje i oksigenaciju. No nema potrebe da se pacijent uspavljuje. Prilikom operacije koriste se različiti vrlo tanki i nježni instrumenti širine manje od 1 milimetar koji kirurgu omogućuju da ukloni primjerice krv iz oka, zatim različite novostvorene elemente kao što je vezivno tkivo, divlje krvne žile, različite membrane, strana tijela i sl. Obično se tijekom operacije izvrši i laserski tretman retine.

Stavlja li se nakon vitrektomije plin ili silikonsko ulje?

Na kraju operacije u oko se najčešće stavlja tamponada. Svrha je tamponade kao "unutarnjeg zavoja" da ubrza cijeljenje. U našoj oftalmološkoj klinici u Zagrebu najčešće nakon zahvata koristimo tamponadu plinom ili zrakom. Prednost takve tamponade u usporedbi sa tamponadom silikonskim uljem je da zrak ili plin sami izlaze iz oka tijekom 1-4 tjedna te nije potreban dodatni zahvat kao kod vađenja silikonskog ulja. Stoga pacijent ne treba ići na dodatni zahvat. Ukoliko je bolest bila teška tada se za tamponadu koristi silikonsko ulje koje ostaje u oku nekoliko mjeseci pa i duže.
liječenje i oporavak vitrektomije

Koje se retinalne bolesti liječe vitrektomijom u Klinici Svjetlost?

Vitrektomiju radimo za liječenje čitavog niza očnih bolesti. Najčešće za liječenje odignuća mrežnice ili ablacije retine, kada se odignuta mrežnica uz pomoć plina ili silikonskog ulja naliježe. Vrlo se često koristi za liječenje teških oboljenja oka od dijabetesa. Tada se iz oka uklanja krv i ožiljno tkivo koja ispunjava oko i onemogućava vid. Vitrektomija je učinkovita i u liječenju bolesti makule ili žute pjege. Najčešće se radi o rupturi ili pukotini žute pjege, zatim o makularnom puckeru, stanju kada se preko centra oka prevuče membrana koja gužva živce i slabi vid. Radimo i rekonstrukcije dubine oka te uklanjanje raznih stranih tijela iz dubine oka.

Kolika je uspješnost vitrektomije i koliko traje oporavak?

Vitrektomija je vrlo uspješan operativan zahvat pogotovo ako se izvrši na vrijeme bez čekanja. Za pacijenta je lako podnošljiva uz izrazito nisku stopu potencijalnih komplikacija i nuspojava. Postoperativni oporavak je kratak od 1-4 tjedna, čime se pacijentu omogućava brz povratak svakodnevnim aktivnostima.
NARUČITE SE

prof. dr. sc. Ratimir Lazić

Vitreoretinalni kirurg

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.