Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Prirođena mrena

Zašto nastaje prirođena mrena?

Ponekad se dijete može roditi s mrenom na jednom ili oba oka. Takve prirođene mrene nastaju obično zbog poremećaja u razvoju ili pak nekih infekcija još dok je dijete u majčinoj utrobi. S obzirom na to da zamućena leća priječi ulazak svjetla u oko čak i ako je ostatak oka u cijelosti zdrav, ako se mrena odmah ne ukloni, vid djeteta neće se moći razvijati te će ostati visoko slabovidno i nakon uspješno napravljene operacije. Stoga je prirođenu mrenu potrebno operirati što ranije, još kod beba.

Kako izgleda operacija prirođene mrene?

Prilikom operacije napravi se rez od svega nekoliko milimetara te se uz pomoć ultrazvuka ukloni zamućena leća i na njezino se mjesto kroz mali rez stavi umjetna leća. Umjetna leća nalazi se na istom mjestu gdje je bila i prirodna, ne vidi se da je u oku te traje cijeli život. Nakon operacije mrene (katarakte) u dječjoj dobi liječenje je potrebno nastaviti (naočale, okluzija) u svrhu poboljšavanja razvitka vidne oštrine na operiranom oku. Operacija se izvodi u općoj anesteziji, traje do deset minuta po oku. Kako je prirodna leća kod beba mekša nego kod starijih osoba kod kojih se takva operacija uobičajeno izvodi, ultrazvučni dio zahvata je moguće napraviti sa znantno manje energije te je time i manje traumatičan za oko.

Uređaj za operaciju mrene

Zašto oftalmološka Klinika Svjetlost?

Kako bismo nakon operacije bili što bliže fiziologiji i funkcioniranju dječjeg oka koje ima akomodaciju (prilagodba gledanja na sve daljine), u oftalmološkoj Klinici Svjetlost u Zagrebu djeci ugrađujemo leće koje su najbliže našem prirodnom vidu. Ugradnjom takvih leća, dijete ima sačuvanu mogućnost prilagodbe oka gledanju na sve daljine (blizu, srednja udaljenost, daljina) i dobar vid. Na raspolaganju je više vrsta takvih leća od kojih izdvajamo najmodernije Symfony leće s proširenim rasponom vida.