Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Smiju li trudnice na lasersko skidanje dioptrije?

Smiju li trudnice na lasersko skidanje dioptrije?
Optimalno planiranje laserskog skidanja dioptrije u žena koje planiraju trudnoću bilo bi 2-3 mjeseca prije trudnoće, ili po stabilizaciji menstrualnog ciklusa iza poroda.
Tijekom trudnoće ženin organizam prolazi mnoge hormonski uvjetovane promjene radi omogućavanja nesmetanog rasta i razvoja djeteta. Svi organi zahvaćeni su ovim promjenama, pa tako i oko. Tijekom trudnoće zbog hormonski uvjetovanih promjena dolazi do povećanog zadržavanja tekućine u organizmu koji kod malog postotka žena može dovesti i do blagog otoka rožnice (prednjeg prozirnog dijela oka) te blagog povećanja debljine i promjene u zakrivljenosti rožnice. Također, tekućina se može nakupljati i u ljudskoj leći (koja se normalno nalazi iza zjenice). Otok navedenih struktura oka posljedično dovodi do promjene dioptrije, a može doći i do pojave blage kratkovidnosti ili pogoršanja postojeće dioptrije. Zabilježene su i promjene u iznosu astigmatizma (cilindara), a iznimno rijetko javlja se i dalekovidnost. Hormonske promjene također dovode do promjena u suznom filmu koje se manifestiraju kao osjećaj suhoće, češće crvenilo i peckanje očiju te nemogućnost nošenja kontaktnih leća. S obzirom da su promjene hormonski uvjetovane, kod velike većine žena dolazi do normalizacije stanja nakon poroda i prestanka dojenja.

Trudnoća također može imati utjecaj na tijek već postojećih očnih bolesti kao što je dijabetička retinopatijaglaukom kao najčešćih očnih bolesti koje se mogu pogoršati tijekom trudnoće. Bitno je spomenuti i pojavu preeklampsije/eklampsije kao bolesti specifično vezane za trudnoću koja može u određenog broja trudnica uzrokovati promjene na krvnim žilama oka zbog povišenog krvnog tlaka, te dovesti do ishemičnih promjena zbog nedostatne opskrbe kisikom i hranjivih tvarima, čak i krvarenja na očnoj pozadini.

Operacije laserskog skidanja dioptrije se ubrajaju u elektivne zahvate (zahvati na koje se može čekati) i preporuka je da se ne izvode za vrijeme trudnoće i dojenja, kada se izvode samo oni operativni zahvati koji su nužni za očuvanje zdravlja i života majke i djeteta.

Optimalno planiranje laserskog skidanja dioptrije u žena koje planiraju trudnoću bilo bi 2-3 mjeseca prije trudnoće, ili po stabilizaciji menstrualnog ciklusa iza poroda. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezano za lasersko skidanje dioptrije i trudnoću, naš profesionalni tim stoji vam na raspolaganju za konzultacije u našoj Klinici.

doc. dr. sc. Maja Bohač, voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju
doc. dr. sc. Maja Bohač

Autor: doc. dr. sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: