Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Znate li koji je zahvat u estetskoj kirurgiji danas najizvođeniji?

Znate li koji je zahvat u estetskoj kirurgiji danas najizvođeniji?
Za razliku od rješenja farmaceutske industrije, estetske su operacije brze, sigurne i precizne. Premda je raspon mogućih estetskih operacija koje nudi današnja medicina golem, najizvođeniji estetski zahvat je upravo blefaroplastika.
U današnjem načinu života postavljaju nam se brojni zahtjevi i ideali, a jedan od njih je zadržavanje mladolikog izgleda što je dulje moguće. O njemu ovisi osobni osjećaj zadovoljstva, samopouzdanja, a dobar se izgled sve više suptilno nameće kao bitna stavka pri pronalasku posla. U prošlosti je trebalo dobro izgledati ako si bio glumac ili estradna ličnost. Danas je imperativ ljepote i mladosti istaknut u svim poslovima. Iako znanstvenici još uvijek nisu otkrili formulu protiv starenja, ono što se ipak promijenilo s razvojem su brojni farmaceutski pripravci i estetske operacije koji pomažu zadržati mladoliki izgled. Pomoć farmaceutske industrije ipak je privremena, a njezin učinak kratkotrajan. Za razliku od rješenja farmaceutske industrije, estetske su operacije brze, sigurne i precizne. Premda je raspon mogućih estetskih operacija koje nudi današnja medicina golem, najizvođeniji estetski zahvat je upravo blefaroplastika.

Blefaroplastika je plastična operacija na kapcima naših očiju, a izvodi se uklanjanjanjem viška kože (i drugih struktura ako je potrebno) s naših vjeđa. Može se izvoditi kako na gornjim, tako i na donjim vjeđama. Naše vjeđe zapravo su građene od nježne hrskavice koja im daje stabilnost i oblik te služi kao hvatište raznih mišića koji su važni za funkcioniranje vjeđe i zaštitu oka. Primjerice, mišići koji otvaraju ili zatvaraju oko. S obzirom na nježnost i krhkost vjeđa, na njima se nažalost znakovi starenja javljaju prvi. Koža gubi elasticitet postaje tanka i obješena te ponekad toliko visi da prekriva rub zjenice te može sužavati vidno polje i ometati normalan vid.

Osim kože stanjuju se ostale potporne strukture tako da može doći do prolapse masnog tkiva, što onda izgleda kao napuhane vrećice i daje dojam napuhanosti i umora cijelom licu. Starenjem drugih dubljih struktura kapka može doći i do spuštanja cijele vjeđe što se naziva ptoza. U izrazitim slučajevim se vjeđa toliko spusti da čovjek nije u mogućnosti normalno gledati.

Operacija blefaroplastike izvodi se u lokalnoj anesteziji i pacijent isti dan ide kući. Prije davanja anestetika u sjedećem ili stojećem položaju iscrta se višak tkiva koji se planira odstraniti te se zajedno s pacijentom pred ogledalom planira opseg operacije. Zahvat se izvodi uz lokalnu anesteziju, a ubod igle za anesteziju je najveća bol koju pacijent osjeti. Tijekom operacije pažljivo i nježno se odstrani prethodno planirani iscrtani dio kože, a ukoliko postoji i višak masnog tkiva ili zbog slabosti struktura koje grade vjeđu to masno tkivo u vrećicama visi na vjeđama ono se također odstranjuje.

Ako je potrebno, dodatno se ojačavaju i mišići koji podižu vjeđu. Sam zahvat traje malo više od pola sata, a šav se stavlja u prirodnu brazdu gornje vjeđe tako da poslije operacije više nije vidljiv. Pacijent poslije operacije može osjećati blagu nelagodu u području ožiljka. Naravno, prvih deset dana poslije operacije nije preporučljivo planirati važan poslovni sastanak ili svadbu jer područje oko očiju obično bude osjetljivo s vidljivim podljevima. Šavovi se vade nakon tjedan dana, kada se i podljev uglavnom povuče. Preporuka je da se prvih nekoliko dana ne izlazi u prostore gdje ima puno ljudi ili na vjetar, kako bi rana zarasla, a poslije toga pacijent se može vratiti uredskom poslu. Kod poslova koji su povezani s prašinom ili fizičkim naporom preporuča se pošteda od 2 tjedna. Isto tako nije preporučljivo šminkati oči kroz prva dva postoperativna dana. Kupanje u bazenima i odlazak u teretanu preporuča se kroz 3 tjedna.

Od umornog pogleda, do vraćanja mladenačke svježine Vašim očima dijeli Vas pregled kod naših stručnjaka u Klinici Svjetlost koji će Vas pripremiti za novi odraz u ogledalu – mlađi i poželjniji!

prof.dr.sc. Ivana Mravičić, Voditeljica odsjeka za okuloplastiku
prof. dr. sc. Ivana Mravičić

Autor: prof. dr. sc. Ivana Mravičić

Kirurg strabolog
Plastična kirurgija

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: