Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Novosti
Aktualna događanja i novosti Klinike Svjetlost

Naše liječnice aktivno sudjelovale na najvažnijem kongresu očnih banaka

Naše liječnice aktivno sudjelovale na najvažnijem kongresu očnih banaka
XXX. Kongres EEBA, krovnog europskog udruženja očnih banaka okupio je liječnike čije je područje rada liječenje bolesti prednjeg dijela oka (rožnice) i izvođenje transplantacija rožnice.
Coimbra (Portugal), 25-27. siječanj 2018. – Liječnice Klinike Svjetlost prof. dr. sc. Iva Dekaris, dr. sc. Maja Pauk Gulić i dr. Alma Biščević iz Poliklinike Svjetlost Sarajevo aktivno su sudjelovale na 30. kongresu Europskog udruženja očnih banaka (European Eye Bank Association – EEBA) koji se održao u portugalskoj Coimbri. Kongres okuplja liječnika čije je primarno područje rada liječenje bolesti prednjeg dijela oka (rožnice) i izvođenje transplantacija rožnice.

Profesorica Iva Dekaris održala je predavanje na temu odnosa između europskih rožničnih kirurga i očnih banaka, dok je dr. Pauk-Gulić imala znanstveni rad o novim potencijalnim lijekovima za prevenciju odbacivanja transplantata rožnice. Dr. sc. Pauk Gulić nedavno je obranila doktorski rad na ovu temu, a doktorat je na kongresu prezentiran u vidu postera.

Naše liječnice na kongresu su imale priliku razmijeniti iskustva s drugim europskim kirurzima glede transplantacije rožnice, amnijske membrane i matičnih stanica rožnice te se upoznati s najnovijim tehnikama i napretkom glede pohrane rožnica i uzgoja matičnih stanica u tkivnim/očnim bankama.

Kako je prof. Dekaris potpredsjednica EEBA-e i član njena Upravnog odbora, sudjelovala je i na radnom sastanku sa predstavnicima Europske komisije, kako bi se u novu reviziju Europskog zakona o tkivnom bankarstvu unijele najnovije stručne spoznaje iz tog područja.

Europsko udruženje očnih banaka utemeljeno 1989. je vodeća europska znanstveno-tehnološka institucija koja je bavi razvojem očnog bankarstva (tkiva i stanice potrebne za liječenje očnih bolesti). Ono je krovno udruženje očnih banaka na razini Europe te mjerodavna i službena referentna točka za očne banke koje rade u skladu s propisanim standardima kvalitete i sigurnosti. Očne banke članice udruženja imaju prepoznatljiv certifikat za kvalitetu iz područja očnog bankarstva.
 
Prof. dr. sc. Iva Dekaris, medicinska direktorica Klinike Svjetlost, trenutno je potpredsjednica EEBA-e. Predsjedavanje ovom organizacijom preuzet će u razdoblju od 2019-2022. što je biti njezin drugi mandat na čelu krovnog europskog udruženja očnih banaka.