Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Pregled za strabizam

Pregled za strabizam obuhvaća cjelokupan oftalmološki pregled koji uključuje visus (vidna oštrina), određivanje dioptrije na automatskom kompjuterskom refraktometru, tonometriju (mjerenje intraokularnog tlaka IOT), pregled prednjeg očnog segmenta na biomikroskopu, suzni film (Schirmer test), zatim se šire zjenice kako bi se pregledao vidni živac i utvrdila objektivna dioptrija, mrežnica, područje centra vida i cjelokupna cirkulacija oka.

Pregled za strabizam uključuje i uzimanje ortoptičkog statusa. Obavezno se radi kod osoba koje imaju strabizam i kod djece. Uzimanje ortoptičkog statusa služi za provjeru položaja i uredne pokretljivosti te suradnje između oba oka. U ovom se dijelu pregleda ustanovljava vrsta i mjeri veličina strabizma. Kut škiljenja mjeri se prizmama u prizma dioptrijama (PD). Potrebno ga je izmjeriti na blizu, na daljinu i u svim smjerovima pogleda.

Pregled strabizma Potom se utvrđuje pokretljivost očiju za svako oko posebno (dukcije), kao i usklađeno pokretanje očiju (verzije i vergencije). Sljedeći stupanj pregleda je utvrđivanje binokularnog vida (uredna suradnja oba oka i stvaranje stereo slike – test Bagolini, test Titmus, test Lang).

Stereotestovi dječji Kada je potrebno radi se i test na dvoslike. Provodi se i mjerenje akomodacije oba oka (prilagodba na gledanje na blizu). U slučaju kada je potrebna operacija strabizma, pacijentu se uz pomoć posebnih vrsta stakala simulira položaj očiju nakon operacije te, kada je potrebno, omogući potrebna prilagodba.