Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Lasersko skidanje dioptrije - nikad lakše i sigurnije do savršenog vida

Lasersko skidanje dioptrije - nikad lakše i sigurnije do savršenog vida
Femtosecond metoda uz korištenje IntraLase lasera za kreiranje preklopca i Schwind Amaris lasera za remodeliranje rožnice danas se smatra najboljom kombinacijom u laserskom skidanju dioptrije. 
Lasersko skidanje dioptrije nikad nije bilo brže i bezbolnije, a razvojem tehnologije ono je danas još kvalitetniji i sigurniji zahvat kojemu mogu pristupiti sve punoljetne osobe sa zdravom rožnicom i stabilnom dioptrijom u rasponu od -10 do +6 i ±6 cilindara.

Vrijednost, kao i uspješnost ovog zahvata dokazuje i činjenica kako se radi o najizvođenijem i najtraženijem operativnom zahvatu u svijetu. U posljednjih 30-ak godina dioptrije se laserski riješilo više od 50 milijuna ljudi.


Stalno u koraku s najmodernijom tehnologijom

U protekla dva desetljeća, koliko je tehologija laserskog skidanja dioptrije prisutna ovom dijelu Europe, Očna Klinika Svjetlost je lider u tehnološkoj opremljenosti i iskustvu. Od prvog laserskog skidanja dioptrije na našim prostorima koji je 1998. izveo prof. Nikica Gabrić pa do danas, pojavilo se nekoliko generacija lasera uz koje je došlo i do evolucije operativnih metoda.

Femtosecond laseri predstavili su novi iskorak u sigurnosti operacija zamjenivši uporabu elektroničkog mikronoža za kreiranje rožničnog preklopca u prvoj fazi zahvata. Od 5 vrsta ovakvih lasera, Klinika Svjetlost ima iskustvo u operiranju na čak četiri.

Danas se u oftalmološkim klinikama u Zagrebu i Splitu koristi isključivo najnoviji IntraLase laser od 150 kHz, koji je ujedno i najčešće upotrebljavani femtosecond laser na svijetu. Zbog preciznosti laserskog reza, preklopci na rožnici pravilnijeg su oblika i predvidljivije debljine u odnosu na one rađene elektroničkim mikronožem.

Prednost femtosecond metode posebno dolazi do izražaja kod visokih dioptrija, astigmatizma i tanjih rožnica. Eliminirane su kirurške komplikacije, smanjena je mogućnost pojave „suhog oka“ i omogućeno je bolje cijeljenje.

 

Dioptrija se uklanja excimer laserom

U drugoj fazi zahvata, bez obzira na način kreiranja preklopca, dioptrija se uklanja excimer laserom. Od nedavno i Klinika Svjetlost u Splitu opremljena je modelom Schwind Amaris 750s koji se smatra najnaprednijim na tržištu što su potvrdila i višegodišnja iskustva Klinike Svjetlost u Zagrebu.

Osim što ima najveću brzinu rada koja je bitna za preciznost korekcije, ima i najmanju zraku koja je važna radi kvalitete i glatkoće oblikovanja površine rožnice. Uz to, posebnost ovog modela lasera je i njegov 6D sustav za praćenje pomaka oka tijekom operacije koji navodi laser u milisekundama i omogućuje programirani rezultat.

Femtosecond metoda uz korištenje IntraLase lasera za kreiranje preklopca i Schwind Amaris lasera za remodeliranje rožnice danas se smatra najboljom kombinacijom u laserskom skidanju dioptrije. 

Dakako, uz tehnološku izvrsnost, nezaobilazno je i iskustvo operatera. U Očnoj Klinici Svjetlost ih je čak 10, a proteklih 20 godina laserski su skinuli dioptriju s više od 60 tisuća očiju što je rezultat kojim se mogu pohvaliti samo malobrojne europske očne klinike.

doc. dr. sc. Maja Bohač, voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju Klinike Svjetlost

 

doc. dr. sc. Maja Bohač

Autor: doc. dr. sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: