Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Znate li kako laserski skidamo dioptriju i astigmatizam?

Znate li kako laserski skidamo dioptriju i astigmatizam?
Dioptriju i astigmatizam uklanjamo tako da laserska zraka remodelira prednji površinski dio oka i ispravlja refrakcijsku grešku kako bismo vas riješili ovisnosti o naočalama ili lećama.
Svjetska zdravstvena organizacija odnedavno je uvrstila dioptriju u kategoriju invalidnosti – kao odgovor na potrebe mnogih osoba s dioptrijom, koje su se uvijek tako i osjećale. Srećom, danas je moguće taj problem riješiti brzo, efikasno i sigurno.
 
Svake godine raste broj osoba koje se odlučuju problem dioptrije riješiti laserskim zahvatom. Istina, i broj ljudi s dioptrijom raste pa se često govori i o „epidemiji“ kratkovidnosti, a od nedavno su i znanstvenici razjasnili razloge zbog koji se to događa. Procjenjuje se da se godišnje na svjetskoj razini dioptrije na ovaj način riješi više od 2 milijuna ljudi. Time laserska korekcija vida spada među najizvođenije zahvate koji se izvode na zahtjev pacijenta, a stupanj njihova zadovoljstva uvjerljivo je najviši (čak 97% prema podacima američke Agencije za hranu i lijekove).
 

Refrakcijske greške: kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam

Refrakcijske greške najčešće su uzrokovane većom ili manjom duljinom očne jabučice. Kod kratkovidnosti, zbog veće izduljenosti očne jabučice, svjetlosne zrake prelamaju se preko rožnice i leće i sijeku se ispred našeg centra vida (žute pjege), dok se kod dalekovidnosti sijeku u zamišljenoj točki iza žute pjege. U prvom slučaju potrebna nam je minus dioptrija da bi nam ispravila zamućeni vid na daljinu. Kod dalekovidnosti primarno ne vidimo dobro na blizinu, ali i vid na daljinu nam nije najbolji. Kratkovidnost ili minus dioptrija puno je učestalija.
 
 
Astigmatizam ili cilindri odnose se na nepravilnu zakrivljenost rožnice na različitim pravcima što za posljedicu ima nejasnu sliku predmeta (najčešće preklapajuće slike).
 
Sve refrakcijske greške daju se ispraviti u laserski, u jednom aktu.  
 

Više od 90% osoba s dioptrijom je dobar kandidat za laser

Kako biste pristupili laserskom skidanju dioptrije, važno je napraviti sveobuhvatan pregled kako bismo utvrdili jeste li dobar kandidat za lasersko skidanje dioptrije. Uvjeti su da ste punoljetni, da se dioptrija nije mijenjala najmanje unatrag godinu dana, da su rožnica i oko zdravi te da je rožnica dovoljne debljine. Zašto? Dioptriju i astigmatizam uklanjamo tako da laserska zraka remodelira prednji površinski dio oka i ispravlja refrakcijsku grešku kako bismo vas riješili ovisnosti o naočalama ili lećama.
 

Operativne metode 

LASIK je danas najčešće izvođena metoda korekcije dioptrije i u svijetu se smatra zlatnim standardom za usporedbu uspješnosti svih drugih metoda. Metoda se izvodi u kapljičnoj anesteziji u dva koraka. Prvi korak podrazumjeva kreiranje rožničnog preklopca (flapa), a drugi remodeliranje rožnice uz pomoć excimer lasera. Nakon remodeliranja rožnice flap (poklopčić rožnice) vraća se u prirodni položaj na rožnici, gdje za nekoliko minuta prijanja, a za nekoliko sati cijeli bez korištenja šavova i zavoja omogućujući brz i komforan oporavak i oka i vidne oštrine. Danas su dostupne dvije metode formiranja flapa (poklopčića rožnice).
 
Prvi (stariji način) podrazumijeva upotrebu električnog nožića pod nazivom mikrokeratom za formiranje flapa, dok modernija femtosecond metoda koristi drugačiju vrstu lasera (femtosecond laser) za formiranje flapa.
 
Otkriće femtosecond lasera (FemtoLASIK) značajno je unaprijedilo preciznost LASIK-a, smanjilo je kirurške rizike LASIK-a za 1000 puta te značajno povećalo zarastanje flapa za oko i time značajno smanjilo vrlo rijetke mogućnosti traumatskih pomicanja flapa u budućnosti.
   
LASIK metode, bilo uz upotrebu mikrokeratoma ili femtosecond lasera u mogućnosti su korigirati široki raspon dioptrija: kratkovidnost do -10.00, dalekovidnost do +6.00 i astigmatizam do ±6.00.
 

Što očekivati tijekom i nakon zahvata?

Sam operativni zahvat traje nekoliko minuta i izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji. Držači vjeđa oko drže otvorenim tijekom zahvata kako bi se spriječilo treptanje, a laser je kompjuterski navođen i kontroliran. Najčešće se rade oba oka simultano. Kod većine pacijenata potpuna vidna oštrina postiže čak unutar 24 sata od zahvata! Pacijenti su sposobni za posao poslije tri dana nakon LASIK metode, a 7 dana nakon PRK metode. Prvih nekoliko dana potrebno je kapati antibiotske kapljice u kombinaciji s umjetnim suzama, a kasnije samo umjetne suze prema potrebi. 

Doc. dr. sc. Maja Bohač, spec. oftalmolog, voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju Klinike Svjetlost

 
doc. dr. sc. Maja Bohač

Autor: doc. dr. sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: