Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.

Znate li kako medicina riješava problem suhog oka?

Znate li kako medicina riješava problem suhog oka?
Terapija za suho oko u lakšim slučajevima su umjetne suze 4 do 5 puta dnevno, koje su dostupne u ljekarnama. Za nešto izraženiju suhoću oka mogu se primjenjivati umjetne suze koje su nešto gušće i umjetne suze u obliku gela ili masti.
U modernoj refraktivnoj kirurgiji suhoća oka se više ne smatra problemom kao još prije 10-ak godina. Poremećaji suznog filma uzrokovani laserskom korekcijom dioptrije danas su blagi i uzrokuju vrlo malo smetnji u ranom postoperativnom razdoblju. Moderne metode korekcije dioptrije koje podrazumjevaju kreiranje preklopaca (flapova) u LASIK-u sa femtosecond laserom ublažile su simptome suhog oka, a prema nekim istraživanja i vrijeme trajanja poremećaja je skraćeno. Femtolaseri omogućavaju personaliziranje veličine i oblika preklopca, te pozicioniranje peteljke preklopca (koja služi kao most za prijenos živčanih vlakana odgovornih za normalan osjet sa površine oka) čime je značajno umanjena primarna kirurška trauma, a samim time i težina poremećaja suhog oka. Također moderni tretmani excimer laserima formiraju značajno pravilniji oblik rožnice nego ranije (kod nekih osoba čak pravilniji nego njihova prirodna rožnica) što značajno pridonosi kvalitetnijem razmazivanju suze preko površine oka.

Nakon laserske korekcije vida svaki pacijent ima privremenu dijagnozu suhog oka. Očekivano trajanje postoperativne suhoće oka je mjesec do mjesec i pol dana. Nakon dva mjeseca osjećaj suhoće oka je vrlo sličan osjećaju pri cjelodnevnom nošenju mekih kontaktnih leća ili dugotrajnom gledanju u računalo. U najvećem broju slučajeva suho se oko nakon laserske korekcije vida tretira korištenjem umjetnih suza. Kod pacijenata koji su prethodno bili dugogodišnji nositelji kontaknih leća zbog pozicije leće na oku poremećena je funkcija vrčastih stanica koje proizvode mukozni sloj suza. Kod takvih pacijenata testovima se može dokazati suhoća oka i nakon 6 mjeseci. Međutim vrlo mali broj osoba tu suhoću osjeća ili ih smeta u svakodnevnom životu.

Terapija za suho oko u lakšim slučajevima su umjetne suze 4 do 5 puta dnevno, koje su dostupne u ljekarnama. Za nešto izraženiju suhoću oka mogu se primjenjivati umjetne suze koje su nešto gušće i umjetne suze u obliku gela ili masti. Korisno je ograničiti boravak u klimatiziranim, zadimljenim i prašnjavim prostorima te ako je moguće, rad na računalu svesti na minimum ili praviti pauze prilikom rada na računalu. Također je dobro smanjiti intenzitet nošenja kontaktnih leća.

Dodatni pristup za ublažavanje simptoma suhog oka je zadržavanje prirodnih suza na površini oka što je dulje moguće. To se može postići blokadom odvodnih kanalića kojima suze normalno otiču. Na donjem rubu našeg oka postoji maleni kanal koji odvodi višak suza u nos. Taj suzni kanalić se može blokirati tankim silikonskim čepićima (plagovima) koji se mogu ukloniti, ukoliko je potrebno. Blokiranje suznih kanala vrši se u opremljenijim oftalmološkim klinikama kao što je naša i može pomoći nekim pacijentima da se riješe problema suhog oka.

doc. dr. sc. Maja Bohač, voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju
doc. dr. sc. Maja Bohač

Autor: doc. dr. sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: