Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Pregled očne mrene (katarakte)

Na pregledu očne mrene se određuje vidna oštrina, mjeri očni tlak, biomikroskopski se pregleda oko te se nakon toga šire zjenice kako bi se dobio detaljan uvid u stanje leće/mrene, vidnog živca, žute pjege i cjelokupne mrežnice.

Od pretraga se najprije radi izračun jakosti intraokularne leće koja se ugrađuje u oko uređajem koji se zove IOL Master radi određivanja jačine leće. To je najprecizniji  uređaj koji postoji, a izuzetno je bitan jer preciznim određivanjem jakosti leće možemo pacijenta riješiti potrebe za nošenjem naočala u nekim situacijama, ovisno o vrsti leće za koju se odlučio. U slučajevima gustih mrena radi se i ultrazvučni A scan koji također točno izračunava jakost leće.

Zatim se snima topografija rožnice kako bi se točno odredio astigmatizam i otkrile moguće nepravilnosti rožnice, što je pogotovo važno kod ugradnje multifokalnih i toričnih leća. Dijagnostika žute pjege/makule i vidnog živca (OCT žute pjege/makule i vidnog živca) izuzetno je bitna kako bi se prije operacije dijagnosticirale njihove eventualne bolesti. To je bitno pri ugradnji multifokalnih leća, ali je važno i zbog davanja nekih lijekova za bolesti očne pozadine prije i tijekom operacije mrene. Ultrazvuk očne jabučice može otkriti neke bolesti koje se ne vide kod izrazito gustih mrena, kad očna pozadina nije dostupna analizi kroz proširenu zjenicu. Tako se mogu detektirati odljepljenja mrežnice, krvarenja u oku, tumori oka i sl. Mjerenje endotelnih stanica rožnice prije operacije izuzetno je važno kako bi se kod pacijenata koji ima smanjen broj tih stanica tijekom operacije dodatno zaštitila rožnica s tzv. viskoelastikom, gustom tekućinom koja štiti rožnicu tijekom operacije. Naime, endotelne stanice ispumpavaju vodu iz rožnice nakon operacije i omogućavaju oporavak i razbistravanje rožnice nakon operacije. Ukoliko pacijent ima manji broj tih stanica, postoji opasnost od produljenog oporavka zamućenja rožnice, pa čak i trajnog oštećenja rožnice i vida.

Pregled završavamo razgovorom s pacijentom kako bi dobio sve potrebne informacije i uz pomoć liječnika odlučio o vrsti leće koja će se ugraditi u oko.

Prije operacije pacijent  treba obaviti kompletnu krvnu sliku (KKS), mjerenje razine šećera u krvi (GUK), sedimentaciju eritrocita (SE) i EKG snimanje.