Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Druge metode korekcije dioptrije: ugradnja fakičnih leća

Kod osoba koje imaju iznimno visoke dioptrije (preko -10.0 ili +6.00) ili se na pregledu otkrije da su njihove rožnice (prednji prozirni dio oka) pretanke za djelovanje lasera ili posjeduju neke nepravilnosti na rožnici zbog čega bi ih lasersko skidanje dioptrije podvrglo riziku komplikacija, postoji mogućnost ugradnje fakičnih leća (Implantable Collamer lens-ICL, Verisyse, Veriflex) u oči.

UGRADNJA FAKIČNIH LEĆA Fakične leće ugrađuju se u prednji dio oka (ispred ili iza zjenice), bez vađenja prirodne leće te funkcioniraju kao kontaktna leća u oku, samo što pacijent nema nikakvu brigu oko njih niti ih osjeti.

Operacija oka se izvodi kroz male rezove kojima najčešće nije potrebno ni šivanje. Operativni zahvat je gotovo u potpunosti lišen komplikacija i iznimno je poštedan za sve strukture oka (ne uklanja se ni jedna struktura oka). Izrazito je pogodan za mlade osobe (između 20 i 50 godina) koje još imaju mogućnost akomodacije oka, tj. prilagodbe izoštravanja slike i na daljinu i na blizinu. Zahvat je također rezeverzibilan, tj. leća se može izvaditi iz oka bez dodatnih oštećenja (u slučaju porasta dioptrije i potrebe za ugradnjom jače leće ili dolaska nove značajno bolje tehnologije).

Postoji nekoliko vrsta takvih leća (Implantable Collamer Lens-ICL, Verisyse, Veriflex) koje omogućuju tretiranje spektra dioptrija od -23 dioptrije do +21 dioptrije te 6 cilindara astigmatizma. 

Implantable Collamer Lens (ICL)

Leće se ugrađuju iza zjenice (u stražnju očnu sobicu između šarenice i prirodne leće). Trenutno se smatraju najkvalitetnijim rješenjem za osobe koje nisu pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije, a dolaze u spektru dioptrija od -0,50 do -18 te +0,50 do +8, korigiraju i astigmatizam do 6 dioptrija. U usporedbi s ostalim generacijama fakičnih leća imaju veću optiku te su pogodne i za osobe s velikim promjerom zjenica. 
Zbog položaja leće u oku također je primijećeno da kod osoba s velikim minusim dioptrijama značajno popravljaju vidnu oštrinu u odnosu na naočale i kontaktneleće. 

Leća je građena od biokompatibilnog materijala, ne uzrokuje imunološku reakciju oka, a također ima svojstvo anti-refleksije i UV zaštite.

VISIAN ICL TORIC

Verisyse/Veriflex

Leće se ugrađuju ispred zjenice na šarenicu te daju odličnu kvalitetu vida osobama s visokim dioptrijama. Danas se ugrađuju kada je iznos dioptrije veći od spektra dioptrije ICL leća te kod osoba sa slabim potpornim aparatima oka koji ne mogu držati leću iza zjenice.
Leće na tržištu postoje više od 20 godina, a iza njih je najveće svjetsko iskustvo koje ukazuje na izvrsne rezultate i stabilnost zahvata.

Amo verisyse phakic intraokularne leće
Amo veriflex foldable phakic intraokularne leće