Klinika Svjetlost

Hvala! Vaš zahtjev je zaprimljen. Uskoro ćemo Vas kontaktirati.

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Usluge
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj.

Zahvat i oporavak

Operativni zahvat i oporavak

Lasersko skidanje dioptrije potpuno je bezbolan zahvat koji se izvodi ambulantno u kapljičnoj anesteziji, a pacijent može ići kući već pola sata nakon zahvata.

Lasersko skidanje dioptrije traje 5-10 minuta po oku, ovisno o metodi. Izvodi se u kapljičnoj anesteziji i potpuno je bezbolno.
Oko se za vrijeme operacije drži otvorenim uz pomoć posebnog držača za vjeđe koji onemogućava treptanje tijekom izvođenja zahvata.
Pacijent je tijekom cijele operacije budan, instruiran od strane operatera o koracima zahvata.

Moderni laseri opremljeni su sustavima praćenja oka (eye tracker) u nekoliko dimenzija tako da pacijentov strah, nemir ili slučajna pomicanja oka ne utječu na sigurnost i preciznost zahvata.

Postoperativni oporavak

LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE
Postoperativni oporavak u pravilu ovisi o metodi skidanja dioptrije. 
Prvi dan nakon operacije slika je obično mutna (kao da se gleda kroz vodu), ali već sutra dolazi do značajnog bistrenja slike.
Najbrži oporavak vida je kod 3. generacije laserskog skidanja dioptrije tzv. lentikularne metode gdje je dobar vid očekivan nekoliko sati nakon zahvata, a već sljedeći dan pacijent uživa svakodnevne aktivnosti bez ograničenja. 

Kod LASIK metode oporavak je mjeren u danima, dok je kod PRK metode potpuni oporavak vida nešto sporiji i ovisi o brzini cijeljenja površine oka. Nakon LASIK-a pacijenti se za dan ili dva mogu vratiti većini uobičajenih životnih aktivnosti, dok je nakon PRK metode potrebno pričekati pet do sedam dana. 
Kod obje metode iznimno je bitno nekoliko dana izbjegavati kontakt očiju s bilo kojom potencijalno nečistom površinom (prsti, vodovodna voda). Kod LASIK-a se ne preporučuje pranje očiju vodovodnom vodom 3-4 dana, dok se kod PRK to ne preporučuje do cijeljenja površine oka i skidanja terapeutske kontaktne leće. Unutar tjedan dana od operativnog zahvata moguće je vratiti se svim životnim aktivnostima. 
Zbog opasnosti od onečišćenja, infekcija i iritacije preporuka je izbjegavati kupanje u moru desetak dana, a u bazenima barem tri tjedna.
Umjerene sportske aktivnosti dozvoljene su već nakon 5-6 dana, no grupne sportove s loptom i borilačke sportove potrebno je izbjegavati barem mjesec dana zbog opasnosti od slučajnih ozljeda. 
Mjesec dana nakon zahvata također se ne preporučuje dizanje teških tereta.
Nakon svih zahvata obavezno je dva tjedna kapati kapljice u kombinaciji antibiotik/kortikosteroid te minimalno mjesec dana umjetne suze.

U Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Svjetlost u Zagrebu laserska skidanja dioptrije obavljamo svaki dan u tjednu. Kontrolni pregled obavlja se sljedeći dan, a preporučene daljnje kontrole su nakon tjedan dana, mjesec dana, tri mjeseca i šest mjeseci nakon zahvata. Sve kontrole u razdoblju od mjesec dana od zahvata uključene su u cijenu zahvata.